Proslava 130 godina turizma na Zlatiboru - 2023.

18 Avgust 2023  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum:

1

20. avgust 1893. - dan početka organizovanog turizma na Zlatiboru
Za obeležavanje 130. godišnjice organizovanog turizma na Zlatiboru sadržajnu proslavu pripremile su opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor. Da bude svečano i upamćeno, kako i dolikuje ovako značajnom jubileju. Svečana akademija u zdanju Kulturnog centra Zlatibor održava se u subotu 19. avgusta, s početkom u 18 časova. Njome će se podsetiti na rađanje ove istorije koju s ponosom obeležavamo.

Utemeljena je na pravoslavni praznik Preobraženja gospodnjeg davne 1893. godine, kada je mladi kralj Aleksandar Obrenović došao u posetu užičkom okrugu. Već sledećeg dana, 20. avgusta, bio je predviđen poljski ručak za vladara u najlepšem delu okruga, na Zlatiboru. Kralj je s narodom ručao na poljani pored izvora Kulaševac, pod paviljonom namenski podignutom za kraljev doček, a zatim se s domaćinima i u kolo uhvatio. Toga dana vladar je dao Zlatiborcima odobrenje da se u ovim lepotama bave turizmom, a kao uspomenu na ovaj dolazak sagradio je česmu o svom trošku.
Oko nje je vremenom nastalo turističko mesto nazvano Kraljeva voda. Ta česma i danas stoji gde i pre 130 godina, u samom srcu Zlatibora, svedočeći o dugoj istoriji razvoja turizma.

Ove 2023. godine, u kojoj slavimo jubilej, podvlači se crta i sumiraju ostvareni rezultati. Oni pokazuju izuzetan uspeh Zlatibora na svim poljima, pre svega na turističkom, za nas najvažnijem. S najvećom posećenošću u istoriji (sve bliži cifri od pola miliona turista godišnje), najsadržajnijom ponudom, vrhunskim smeštajem u hotelima sa četiri i pet zvezdica, najbolje uređenim centrom turističkog mesta, najdužom panoramskom žičarom na svetu, najposećenijom pećinom, najbogatijim kulturnim programima, modernim zdanjima, zabavnim parkovima, dvoranama i terenima, bazenima, ski-centrom... Zato ovu 130. godišnjicu obeležavamo na poseban način. Brojne zvanice iz sveta turizma, zvaničnici, gosti, saradnici i prijatelji Zlatibora okupiće se 19. avgusta da zajedno sa domaćinima, u lepom raspoloženju, proslave ovaj važan i veliki dan.

Akademija, igrokaz, koncert Centralna proslava jubileja održava se u Kulturnom centru Zlatibor, višenamenskom zdanju koje služi na ponos Zlatiborcima. Tu će na Preobraženje u 18 časova početi svečana akademija, a u okviru nje prikazuje se zanimljiv igrokaz. Ovim programom glumci na nesvakidašnji način vode prisutne zvanice kroz zlatiborsku turističku istoriju. Tokom igrokaza biće najavljivani i govornici, koji će sumirati rezultate rada i turističkog uspeha ''zlatne planine''.

Na tom svečanom obeležavanju jubileja biće dodeljena i priznanja zaslužnima za doprinos razvoju turizma. Nakon igrokaza, prirediće se koktel na platou ispred Kulturnog centra Zlatibora. Program se zatim nastavlja na Kraljevom trgu. Tu će za sve goste svečane akademije, ali i za posetioce Zlatibora, u čast jubileja biti održan muzički spektakl – koncert Simfonijskog orkestra i hora RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. U godini jubileja Zlatibor je dobio i dugometražni film koji prikazuje bogatu istoriju zlatiborskog turizma,a objavljena je i nova monografija sa nizom važnih podataka iz naše turističke prošlosti i sadašnjosti.

 

Kultura & tradicija Promocija Turizam Opština Čajetina, Zlatibor