Promovisana monografija 50 godina Specijalne bolnice Čigota

2 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

U okviru "3. srpskog kongresa o štitastoj žlezdi“, održana je i promocija Monografije povodom pola veka postojanja SB "Čigota“. Na promociji su se direktor SB, priređivači Monografije kao i predstavnici opštine Čajetina, osvrnuli na rad ove ustanove, njene uspehe i mesto koje zauzima u oblasti zdravstvenog turizma kako na ovim prostorima, tako i šire.

Od 1. juna 1964, kada je osnovana, pa do danas, "Specijalna Bolnica Čigota“ postavila je veoma visoke standarde iz oblasti zdravstvenog turizma. O tome svedoči i ova Monografija, s obzirom da se ovakve zbirke priređuju uglavnom ličnostima i ustanovama od šireg društvenog značaja.
- "Čigota“ je referentna ustanova za ovaj deo Evrope, u oblasti dijagnostifkovanja i lečenja bolesti štitaste žlezde i metabolizma. Tokom niza godina smo napredovali, postali smo poznati u svetu, tako da nas sada znaju i na krajnjem istoku Rusije, kao i u Australiji i Americi, s obzirom da nam pacijenti dolaze i iz tih zemalja. Godišnje pregledamo preko 25 hiljada pacijenata i uradimo preko 200 hiljada analiza. Pružamo usluge ne samo iz oblasti medicine, već i iz turizma, tako da sa sigurnošću tvrdim da smo vodeća zdravstveno-turistička ustanova u Srbiji - izjavio je direktor SB "Čigota“, dr. Aleksandar Simić.

Priređivač Monografije, Mirjana Crnčević, istakla je da je 50 godina pravo vreme da se donese ocena o radu nekog pojedinca ili ustanove.

- Posebno mi je zadovoljstvo da podsetim da je u ovoj ustanovi pre pedeset godina održan prvi "Jugoslovenski simpozijum o štitastoj žlezdi“, posle čega se nastavilo sa brojnim naučnim skupovima i kongresima, poput aktuelnog "Srpskog kongresa o štitastoj žlezdi“. Tokom pedeset godina rada, organizovani su brojni programi, od kojih je najznačajniji "Čigota program“, koji uspešno radi već dvadeset pet godina, kao i program "Čigotica“ za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, koji je za šest godina ostvario veoma pozitivne rezultate. Poseban odeljak Monografije govori o još jednom jubileju, dest godina saradnje sa gostima iz Rusije, kako kolegama, tako i pacijentima. Na poslednjim stranama, po azbučnom redu navedena su imena svih zaposlenih u "Čigoti“ u prethodnih pedeset godina - istakla je Mirjana Crnčević.

Povodom pola veka postojanja "Čigote“, u narednom periodu planirano je još nekoliko aktivnosti, pre svih snimanje kratkog dokumentarnog filma o Specijalnoj Bolnici, kao i "Kongres o gojaznosti“, zakazan za oktobar. Proslava jubileja, završiće se 19. decembra, obeležavanjem slave Specijalne Bolnice, Svetog Nikole.

Javni sektor Promocija Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor