Promocija zbirke pesama "Carstvo ždralova" doc. dr Mirjane Stakić

27 Mart 2015  /  Izvor: Biblioteka "Ljubiša R. Đenić"
Datum:

1

U utorak, 31. marta 2015. sa početkom u 19.00 časova, u Sali Biblioteke "Ljubiša R. Đenić" održaće se promocija zbirke pesama "Carstvo ždralova" doc. dr Mirjane Stakić.

Doc. dr Mirjana Stakić rođena je u Vladičinom Hanu 1973. godine. Završila je Filološki fakultet, zvanje doktora didaktičko - metodičkih nauka stekla je na Učiteljskom fakultetu u Užicu. Docent je za užu naučnu oblast Metodika nastave srpskog jezika i književnosti na učiteljskom fakultetu u Leposaviću. Bila je višegodišnji član redakcije i urednik književnog časopisa Međaj. Bavi se književnim i naučnim radom, a piše i beletristriku. Objavila je više od četrdeset književnokritičkih i naučnih radova i učestvovala na preko dvadeset međunarodnih naučnih skupova i konferencija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja književnika Srbije.

Do sada je objavila ukupno 16 knjiga od toga: knjige beletristrike: Lirska iskliznuća na zidu fb (kratka proza), Domišljanja: antologija dečjih pesama, romane: Nikolaj, Hanina kći, Anina priča, Hajdučica, Izgubljene duše, Kiselo grožđe i knjige poezije: Samovanja, Mandragora, Noćne ptice i Carstvo ždralova.

Mirjana Stakić je u "Carstvu ždralova" sakupila 80 neobičnih pesama, svrstanih u 9 zanimljivih ciklusa. Kako u svojoj recenziji ističe Dr Rade Vučićević, "sve njene pesme su skrojene po ukusu i meri, koja nema ničeg suvišnog, napadnog nejasnog, neodređenog..."

"Iščitavanje poezije Mirjane Stakić čitalac doživljava kao prelistavanje intimnog dnevnika jedne nesvakidašnje, izuzetno pronicljive, obrazovane ličnosti, koja za sve što se u njenom okruženju događa ima svoj komentar, tumačenje, objašnjenje... Njeni stihovi su divan spoj reči, muzike i misaonog značenja koje čitaocu ostavlja dovoljno prostora da slobodno doživljava vlastitu pesničku sliku, nezavisnu od vremena i prostora u kome ta uzajamnost nastaje i stvara se", ističe Vučićević.

Pesme iz "Carstva ždralova" su nastajale u svakodnevnom životu, u najobičnijim i najneobičnijim situacijama u životu pesnikinje.

Kultura & tradicija Književno veče Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina