Promocija prve knjige Lenke Smiljanić -„Menjaj svet“

8 Oktobar 2021  /  Izvor: Sportski centar Čajetina

1

08.10.21. U sali biblioteke „Ljubiša R. Đenić" u Čajetini održana je promocija knjige „Menjaj svet“  Lenke Smiljanić, učenice petog razreda Osnovne škole „Dimitrije Tucović“. Svojom poezijom, prozom, brzalicama i mudrostima, a najviše svojom samouverenošću i neposrednošću koja pleni, predstavila se čajetinskoj publici i na prvo slušanje osvojila  simpatije svih prisutnih. Gosti, učesnici promocije, bili su recenzenti knjige Tode Nikoletić i Mirjana Ranković Luković kao i Lenkin učitelj Zoran Mitrašinović. Knjiga je izdata od strane biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ koja se dugi niz godina uspešno bavi izdavaštvom.

U prepunoj sali biblioteke u Čajetini i na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, održana je promocija prve knjige Lenke Smiljanić pod nazivom „Menjaj svet“ . Mala Čajetinka  upustila se u svet književnosti i hrabrim koracima započela svoje putovanje. Na samom početku večeri, Lenka je ukratko opisala šta je pokreće na pisanje i kako se odlučila za ovaj put. Vremenom, talenat za pisanje dolazio je do izražaja, reči su same navirale i s prvim naučenim slovima počelo je ispisivanje prvih stranica, sada objedinjenih u prvenac ove mlade, ali ne i „male“ književnice.

„Pre svega, ponosna sam što su ljudi došli u ovolikom broju i pored ovakve situacije sa korona virusom. Mene najviše inspiriše moja porodica, priroda, moj pas, drugari, škola, sve što me okružuje. Uvek sam umesto sastava u mlađim razredima birala pesme, nikad priče, priče su mi se kasnije približile“, kaže Lenka Smiljanić, autor knjige „Menjaj svet“.

Dobrodošlicu u pesničko sazvežđe i svoje impresije o knjizi i Lenki, izneo je i recenzent knjige Tode Nikoletić kao i naša zavičajna pesnikinja Mirjana Ranković Luković. 
„Lenka je vrlo zrela. Ona ima dosta mašte, dosta radoznalosti i raste u jednoj zdravoj sredini, zdravoj porodici i sve se to vidi iz onoga što ona piše“, rekla je Mirjana Ranković Luković, recenzent knjige.

„U njoj metafizika radi, ona traži odgovore na sve i ta beskrajna maštovitost i beskrajna znatiželja su pretočeni u pesme, priče“, rekao je Tode Nikoletić, recenzent knjige.
 


Gost promocije bio je i učitelj Zoran Mitrašinović koji je sa prisutnima podelio par dogodovština, a kome je Lenka za kraj četvrtog razreda posvetila pesmu.
„Prvi utisak i prva naša dodirna tačka bila je ljubav prema životinjama. Kasnije, to njeno bogatstvo rečnika, izražavanja, kultura, ophođenje prema odraslima, prema vršnjacima, ljubav prema knjizi, prema pisanoj reči, prema čitanju“, kaže Zoran Mitrašinović, Lenkin učitelj.

Bez obzira na uspehe u svetu književnosti Lenka nije zapostavila ni svoju ulogu sestre ni drugarice.
„Baš je dobra ali je teško propratiti sve njene aktivnosti a sigurno je da bi ona uvek pomogla u teškim situacijama“, rekao je Nikola Manojlović, Lenkin drug.
„Mnogo je lepo biti Lenkina sestra, sve mi daje što ja hoću“, kaže Marijana Smiljanić, Lenkina sestra.

U prisustvu svoje porodice, prijatelja, školskih drugova, Lenka je ovom knjigom, kako predviđaju recenzenti,  krenula ka upisivanju u red zavičajnih pesnika. Ova talentovana devojčica, sa samo deset godina, već poseduje kolekciju nagrada osvojenih na raznim literarnim takmičenjima i festivalima među kojima su „Deca među narcisima“ u Čajetini, „Tasini dani“ u Saraorcima, „Dani Raše Popova“ u Mokrinu. Poslednja pohvala za pesmu „Sneg“, koja je izašla u Međunarodnom zborniku duhovne poezije 2021. godine, predstavlja prestižnu nagradu jer je upravo tu Lenka uspela da se istakne  među odraslim takmičarima iz zemalja regiona i šire.

Danka Milovanović

Kultura & tradicija Književno veče Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina