Promocija knjige "Veliki rat"

20 Septembar 2013  /  Izvor: Biblioteka "Ljubiša R. Đenić"
Datum:

U petak, 20. septembra 2013. godine u 19.00 časova u sali Biblioteke biće održana promocija knjige "Veliki rat" autora Aleksandra Gatalice.

Aleksandar Gatalica je rođen 1964.god. u Beogradu. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost 1989. Pojavljuje se na srpskoj književnoj sceni 1993. i od tada je objavio 11 knjiga. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika. Poznat je i kao prevodilac (prvi put je preveo četiri antičke drame na srpski jezik - Euripidovu Alkestidu, Bahatkinje i Ifigeniju u Aulidi i Sofoklovog Edipa na Kolonu, preveo je i pesničku zaostavštinu pesnika koji nisu potpunije prevođeni (Mimnermo, Solon, Sapfa). U prevodu Gatalice do sada su postavljene tri antičke drame.

Kao muzički kritičar, pisao je kritike za dnevne listove Glas javnosti i Večernje novosti. Oženjen je i ima jedno dete.

Dobitnik je nagrada Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Umberto Saba, Nagrade Udruženja dramskih umetnika , Stevan Sremac. Januara 2013.godine dobio je najprestižnije domaće književno priznanje - NIN-ovu nagradu za roman "Veliki rat", a mesec dana kasnije i nagradu Meša Selimović za isto delo.

"Veliki rat" je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka. Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se neodoljive epizode o nečemu što je stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno, trijumfuju ljudska osećanja i senka pobede ostavlja svoj trag.

O romanu će govoriti gospodin Mileta Aćimović Ivkov i autor.

Kultura & tradicija Književno veče Opština Čajetina, Čajetina