Promocija "Atlantide alto" u okviru proslave jubileja Biblioteke

28 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Povodom obeležavanja dana biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, koja ove godine proslavlja 110 godina od svog osnivanja, sinoć je održana promocija jednog od šest izdanja biblioteke iz prethodne godine. U pitanju je delo autora Željka Markovića, "Atlantida alto“.

Biblioteka „Ljubiša R Đenić“ prva je ustanova kulture i središte kulturnog života opštine Čajetina, nastala tačno pre 110 godina osnivanjem Zlatiborske čitaonice. Već duži niz godina Biblioteka se bavi sakupljanjem i čuvanjem nacionalnog blaga, organizovanjem različitih kulturnih događaja, obeležavanjem značajnih godišnjica, kao i izdavanjem knjiga u kojima se čuva duh Zlatibora. U prošloj godini u izdanju ove biblioteke objavljeno je šest naslova, među kojima je i knjiga „Atlantida alto“, Željka Markovića, koja je sinoć premijerno predstavljena čajetinskoj publici. To je priča o istorijskoj ličnosti, potporučniku Dragoljubu Vukoviću na osnovu čijih dnevnih zabeleški je ovo delo i nastalo. Koristeći se iskustvom stečenim dugogodišnjim radom u Istorijskom arhivu u Užicu, Marković je napisao knjigu koja verno oslikava prilike u našoj državi za vreme Velikog rata. Pored autora , nešto više o samom delu govorio je i Slobodan Radović. „Atlantida alto“ je po redu treća Markovićeva knjiga. Svoje prvo književno delo „Poezija na tragu“ objavio je 1995. godine. 2008. godine, u izdanju Istorijskog arhiva Užica, objavio je knjigu „Carigradski memento“, koja govori o gradnji Trga partizana, kao urbanog jezgra grada Užica.

Biblioteka „Ljubiša R Đenić“ uspešno se bavi izdavanjem knjiga, intenzivnije od 2001. godine, od kada je objavila četrdeset jedno delo. Izdavašto biblioteke je tradicionalno i prvenstveno usmereno ka našem zavičaju i zavičajnim stvaraocima. Tako je u protekloj godinu, na ovu temu izdato šest monografija: „Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju“, Snežane i Milisava Đenića, „Moj grad“, Radomira Rada Vergovića, „Pet najlepših godina“ i „Od jegištera do kompjutera“ Milosava G. Radibratovića, „Mačkat“ Rada Poznanovića i „Atlantida alto“ Željka Markovića. Sva svoja izdanja biblioteka predstavlja na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Beogradu.

Kultura & tradicija Književno veče Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina