Promocija "Atlantide alto" u okviru proslave jubileja Biblioteke

Uporedi smeštaj

Povodom obeležavanja dana biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, koja ove godine proslavlja 110 godina od svog osnivanja, sinoć je održana promocija jednog od šest izdanja biblioteke iz prethodne godine. U pitanju je delo autora Željka Markovića, "Atlantida alto“.

Biblioteka „Ljubiša R Đenić“ prva je ustanova kulture i središte kulturnog života opštine Čajetina, nastala tačno pre 110 godina osnivanjem Zlatiborske čitaonice. Već duži niz godina Biblioteka se bavi sakupljanjem i čuvanjem nacionalnog blaga, organizovanjem različitih kulturnih događaja, obeležavanjem značajnih godišnjica, kao i izdavanjem knjiga u kojima se čuva duh Zlatibora. U prošloj godini u izdanju ove biblioteke objavljeno je šest naslova, među kojima je i knjiga „Atlantida alto“, Željka Markovića, koja je sinoć premijerno predstavljena čajetinskoj publici. To je priča o istorijskoj ličnosti, potporučniku Dragoljubu Vukoviću na osnovu čijih dnevnih zabeleški je ovo delo i nastalo. Koristeći se iskustvom stečenim dugogodišnjim radom u Istorijskom arhivu u Užicu, Marković je napisao knjigu koja verno oslikava prilike u našoj državi za vreme Velikog rata. Pored autora , nešto više o samom delu govorio je i Slobodan Radović. „Atlantida alto“ je po redu treća Markovićeva knjiga. Svoje prvo književno delo „Poezija na tragu“ objavio je 1995. godine. 2008. godine, u izdanju Istorijskog arhiva Užica, objavio je knjigu „Carigradski memento“, koja govori o gradnji Trga partizana, kao urbanog jezgra grada Užica.

Biblioteka „Ljubiša R Đenić“ uspešno se bavi izdavanjem knjiga, intenzivnije od 2001. godine, od kada je objavila četrdeset jedno delo. Izdavašto biblioteke je tradicionalno i prvenstveno usmereno ka našem zavičaju i zavičajnim stvaraocima. Tako je u protekloj godinu, na ovu temu izdato šest monografija: „Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju“, Snežane i Milisava Đenića, „Moj grad“, Radomira Rada Vergovića, „Pet najlepših godina“ i „Od jegištera do kompjutera“ Milosava G. Radibratovića, „Mačkat“ Rada Poznanovića i „Atlantida alto“ Željka Markovića. Sva svoja izdanja biblioteka predstavlja na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Beogradu.

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Aktivnost: 

Mesto: