Prolećna zaštita voća - saveti Zlatiborskog Eko Agrara

15 Mart 2018  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

1

Kalendarski se još uvek nalazimo u zimskom vremenu, ali smo svedoci činjenice da je vegetacija već krenula, odnosno da je proleće na pomolu. Shodno tome neophodno je uraditi određene mere zaštite voćaka, kako bi se voćnjaci na vreme zaštitili. Blagovremenim sprovođenjem određenih mera zaštite, kažu stručnjaci, možemo očekivati željene prinose.

Ovo je idealan  period za korišćenje preparata na bazi mineralnih ulja i bakra koji su vrlo važni u zaštiti od štetočina (vaši, grinje i sl.) koje voću nanose velike štete. Ivan Gujaničić iz Zlatiborskog Eko agrara naglašava da veliki problem može predstavljati neadekvatna primena preparata, i neadekvatna zaštita samih poljoprivrednika koji treba da tretiraju zasade.

„Apelujem na poljoprivrednike da urade sve mere predostrožnosti da bi zaštitili sebe i okolinu. Naglašavam da posebno vode računa o pčelinjim društvima i održavaju dobru komunikaciju sa pčelarskim udruženjima i samim pčelarima. Pre bilo kakvog tretiranja treba sprovesti određene mere: uklanjanje suvih i polomljenih grana, mumificiranih plodova, a nakon toga i proređivanje samih kruna“, naglašava Gujaničić.

Da bi tretiranje voćnjaka  imalo efekta, preporuka je da sprovodi po suvom vremenu, kada nema vetra a temperatura vazduha bude iznad sedam stepeni. Činjenica je, dodaje Gujaničić, da je ova zima blaga u odnosu na prošlu koja je bila surova, pa posledice nebi trebalo da budu velike.

„Što se tiče malinjaka, oni su pretrpeli veliku štetu, ne zbog mraza već prvenstveno zbog suše, zbog koje mladari nisu uspeli da odrade adekvatan proces rasta. Što se tiče drugog voća ne bi trebalo da bude većih posledica, ali neophodno je blagovremeno tretiranje određenom vrstom preparata kako bi se sprečile neželjene posledice“, zaključuje Gujaničić.

Primanje zahteva za subvencije, kažu u Eko agraru još nije počelo. Detalji o podsticajima znaće se kada prođe procedura usvajanja programa.
 

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina