Projekat KUĆA ZA PAMĆENJE, UG Zlatiborski krug, odobren od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

16 Jun 2014  /  Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, UG Zlatiborski KRUG, Zlatibor, Radionica KRUG, Zlatibor, Ekapija

Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, 13.06.2014. u Palati Srbija uručio je ugovore dobitnicima Javnog konkursa za dodelu sredstava iz programa u oblasti razvoja informacionog društva.

U cilju promocije informacionog društva i afirmacije primene informaciono-komunikacionih tehnologija, Ministarstvo je pokrenulo projekat finansiranja i sufinansiranja predloga programa u okviru pet predloženih tema: Takmičenja u oblastima računarstva, matematike i fizike, Bezbednost dece na internetu, Digitalizacija kulturne baštine, Unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom primenom informaciono-komunikacionih tehnologija i Organizacija letnjih škola u oblasti računarstva i informatike.

Na Javni konkurs za dodelu sredstava iz programa u oblasti razvoja informacionog društva 2014. godine prijavljeno je 201, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je 44 predloga programa.

UG Zlatiborski Krug konkurisalo je sa projektom KUĆA ZA PAMĆENJE, kroz predlog sprovođenja IT aktivnosti Radionice KRUG uz stručnu podršku istoričara umetnosti Dr Nikole Krstovića i Marije Krstović sa Zlatibora.

KUĆA ZA PAMĆENjE predstavlja jedan od projekata digitalizacija graditeljskog nasleđa Zlatibora (predratne i međuratne kuće i vile, škole iz druge polovine XIX i početka XX veka, crkve, crkve-brvnare i manastiri zlatiborskog kraja)

Digitalizacija kulturne baštine

Zlatibor je oblast bogata graditeljskom baštinom: 60-ak objekata značajni su za lokalnu, regionalnu ili nacionalnu istoriju sa statusom spomenika kulture od izuzetnog značaja. Međutim, graditeljsko nasleđe planine dramatično nestaje pred turističko-investiciono-graditeljskom ekspanzijom. Dodatno, sela nestaju usled migracija. U ovakvoj klimi neke građevine su trajno izgubljene (srušeni ili izmenjeni do neprepoznavanja) ili su u kategoriju ugrožene kulturne baštine. Navedene karakteristike najizrazitije su na starim privatnim vilama, crkvama i školama.

Lokalno stanovništvo više ne prepoznaje ogromnu vrednost sopstvenog graditeljskog nasleđa. Digitalizacijom se stvara baza i primarni izvor proučavanja, razvija se i podstiče sećanje. Programom digitalizacije graditeljskog nasleđa ne čuvaju se od zaborava samo graditeljske i arhitektonske vrednosti, već i čitavi (antropološki) konteksti i društvena istorija i kultura. Digitalizacijom istraženih i dokumentovanih podataka čuvaju se i identiteti, jača individualna i kolektivna svest, duh mesta, ali i odnos zajednice prema kvalitetu života.

Prisustvo velikog broja turista omogućava veliku vidljivost inicijative a lokalno stanovništvo transformiše u svesne i savesne baštinike i prenosioce novostečenih znanja.

Digitalizacijom istraženih podataka i kreiranjem online baza značajno će se podići nivo svesti lokalne zajednice o sopstvenom mestu kao i nivo informisanosti i novostečenih znanja. Shodno nivou unapređenja kvantiteta i kvaliteta razvija se i duh mesta, individualnog i kolektivnog ponosa i pripadnosti bogatoj lokalnoj tradiciji i nasleđu.

Izuzev podizanja svesti i nivoa znanja i informisanosti, svrha digitalizacije je i inspirisanje pojedinaca i grupa iz lokalne zajednice na proaktivan pristup i doprinos istraživanju i razvoju digitalizovanog sadržaja. Svrha je i deelitizacija i demokratizacija kulturnog nasleđa, međugeneracijski i socijalni dijalog u cilju promocije graditeljske baštine i ideje digitalizacije baštinskog korpusa.

Uspešnost realizacije projekta garantuje i prethodni projekat autora koji je dobio Specijalnu nagradu Europa Nostra 2012. u Lisabonu, Portugal "Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas" - www.zlatibor.rs/kucezlatibora/index.html

Završetak projektnih aktivnosti KUĆA ZA PAMĆENJE i prezentacija prikupljenih i obrađenih podataka i preporuka, planiran je za sredinu okrobra 2014.

Kultura & tradicija Obaveštenja Edukacija Opština Beograd, Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina, Sirogojno