Projekat "Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo" u završnoj fazi

23 Septembar 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

U prostorijama Turističke organizacije Zlatibor, u utorak 23. septembra, održana je preskonferencija u okviru projekta prekogranične saradnje „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo“. Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, a sprovode ga Turistička organizacija Zlatibor sa strane Republike Srbije i Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine sa strane Crne Gore.

Cilj ovog projekta je poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika i poboljšanjem institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor i menadžer ovog projekta, tom prilikom govorio je o delu projekta koji se realizuje na strani Srbije. Ovim projektom privode se kraju građevinski radovi na rekonstrukciji sobrašica u kompleksu crkve brvnare u Jablanici, kao i na rekonstrukciji parohijskog doma, izgrađena su dva vidikovaca, zatim je rađeno na ograđivanju čitavog kompleksa kao i uređenje pristupnog puta do samog kompleksa sa kompletnom turističkom signalizacijom. U završnoj fazi je štampa monografije o kulturnom i verskom nasleđu Zlatibora koja će obuhvatiti i prirodne resurse našeg kraja. U okviru projekta štampani su katalozi i flajeri, a sve u cilju promovisanja projekta. Krajnji cilj je uvođenje u funkciju turizma celog kompleksa crkve brvnare u Jablanici. Đurić je istakao da je saradnja sa partnerima na ovom projektu, samo početak jedne dobre saradnje i da su već ostvareni dogovori da se pripremi i novi projekat.

Na konferenciji je govorio i direktor Turističke organizacije Plužine, Neđeljko Jovović, koji je prisutne upoznao sa turističkim potencijalom ove regije, istakavši da je za opštinu Plužine, upravo turizam strateški pravac razvoja. Iako je tek počeo razvoj turizma, iz godine u godinu sve se više i bolje valorizuju, kako prirodni, tako i kulturno istorijski potencijali ove regije  u turističke svrhe.

Član projektnog tima, ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije, Kosta Dojić, govorio je o realizovanim aktivnostima na projektu sa strane Crne Gore. U okviru ovog projekta obnovljen je zvonik, kao i  crkva Svetog Petra i Pavla iz 12. veka u kojoj je pisano Miroslavljevo jevanđelje. Takođe, sa strane Crne Gore biće urađena monografija kao i propagandni materijal. Dojić je naglasio da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore, koje odavno postoje, još više učvrstiti.

Projekat je počeo u oktobru 2012. godine i traje do oktobra ove godine. Ukupna vrednost projekta je 468 913 eura, od kojih je učešće Turističke organizacije Zlatibor 219 325 eura, dok Eparhija Budimljansko-nikšićka učestvuje sa 249 588 eura.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Jablanica