Privredna delegacija Narodne Republike Kine posetila opštinu Čajetina

15 Jun 2015  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Privredna delegacija Narodne Republike Kine posetila je opštinu Čajetina. Više od 30 istaknutih kineskih privrednika, koji svoje kompanije imaju u Kini, ali i svuda po svetu, upoznalo se sa 22 projekta, koje je opština Čajetina pripremila, sa svom potrebnom dokumentacijom i biće ustupljeni potencijalnim investitorima, kako bi mogli da sagledaju održivost i opravdanost pomenutih projekata.

„Veoma sam srećna što sam po drugi put imala priliku da dođem na Zlatibor. Ovo mesto mi je i prošli put ostavilo izuzetno duboke utiske. Kada sam prvi put došla ovde, bila je zima i videla sam ljude koji se skijaju. Zima je izgledala kao u švajcarskim skijalištima. A sad kada sam došla zatekla sam potpuno drugačije okruženje. Videla sam zelenilo, šume i travu, i to je zaista predivno i to mi je sasvim dovoljno da znam - tu gde ima tako zelene trave, tu je sigurno dobra voda, a gde je dobra voda i dobra trava, to je dovoljno dobro za razvoj poljoprivrede. Ovo mesto je izvanredno za turizam, to sam videla sada nakon prezentacije opštine Čajetina, putem čega smo stekli dobar uvid u to šta sve nudi Zlatibor, kao i cela opština. Veoma smo zaintresovani za razvoj poljoprivrede u ovom kraju. Ovo je izvanredno mesto koje pruža odlične prirodne pogodnosti za razvoj poljoprivrede i stočarstva. Mislim da su razvoj poljoprivrede i stočarstva dve oblasti koje obavezno trebamo razmotriti u našoj budućoj saradnji. Ja vidim da na Zlatiboru ima mnogo resursa, jedino što ovde vidim kao nedostatak, to je transport. Ukoliko bi se potencijali koje nudi Zlatibor mogli preneti do svih krajeva sveta, to bi bilo odlično. Danas smo obišli stari aerodrom Ponikve, koji treba renovirati. Ukoliko sa tog aerodroma budu mogli da poleću avioni u sve krajeve sveta, sigurna sam da bi to doprinelo razvoju ovog kraja. Treba da se povede računa i o razvoju autoputeva. Kinezi imaju jednu izreku - gde prođe put, tu prolazi i bogatstvo. Mi ovde vidimo fantastične potencijale za razvoj, i iz tog razloga bi trebali da razmotrimo na koji način bi mogli da iskoristimo te potencijale u preradi, i da otvaramo nove fabrike i da iskoristimo sve ono što nam se nudi u ovom kraju“, istakla je Linda Vong, predsednica Yihai Group.

Ministar pravde, Nikola Selaković, inače pokretač ove posete kineske delegacije zlatiborskom okrugu, istakao je da opština Čajetina i Zlatibor imaju dobru polaznu osnovu da predstave sve ono što nude kao mogućnost razvoja ovog kraja, jer razvoj turizma i poljoprivrede na Zlatiboru, znači razvoj turizma i poljoprivrede u celom okrugu, naglasio je Selaković.

„Opština Čajetina je dala obećanje da će detaljne projekte ustupiti našim kineskim prijateljima i partnerima, kako bi oni mogli dobro da ih prostudiraju, da sagledaju svu opravdanost i održivost realizacije takvih projekata. Čajetina je dokazala da i mala opština sa 15.000 stanovnika, kada se dobro organizuje, može da ponudi nešto“, rekao je ministar Selaković.

Kineska delegacija posetila je i ski centar Tornik, gde su upoznati sa sportsko zimskim turizmom, kao i sa projektom izgradnje gondole, koja će povezivati centar Zlatibora sa Tornikom. Inače, prve dve posete kineske delegacije bile su u cilju upoznavanja i predstavljanja potencijala koje nudi naš kraj, dok će se na trećem sastanku morati napraviti konkretni rezultati, kako bi se donele odluke u koji projekat bi Kenezi uložili i sa kojim bi se prvim projektom krenulo u realizaciju.

„Iskoristili smo priliku da sve naše potencijale ponudimo i u ovom kratkom vremenskom periodu pokažemo ono što je najbitnije za nas. Izašli smo sa konkretnim podacima, a na nama je ostala obaveza da svu kompletnu dokumentaciju dostavimo kineskim investitorima, kako bi se kroz projekte bolje upoznali sa onim što je za njih bitno, a to su studije opravdanosti i isplativnost bilo koje investicije“, naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Kineski privrednici najviše su zaintresovani za ulaganja u turizam i poljoprivredu, a prema Stamatovićevim rečima, trenutna zaintresovanost je za hotel „Zelenkada“ na Zlatiboru. Potencijalnim investitorima biće poslati svi potrebni podaci vezani za ovaj projekat, koji bi trebao da bude put za saradnju na mnogo većim i kapitalnijim projektima.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor