Priredba čajetinskih osnovaca povodom Savindana

28 Januar 2015

"Naučite pjesan, to je izbavljenje!“... Ovim rečima čajetinski osnovci podsetili su publiku u sali Doma kulture u Čajetini na značaj i zasluge prvog srpskog prosvetitelja i učitelja Svetoga Save.

Obeležavanje i proslavljanje imena svetitelja Save počelo je u prostorijama Osnovne škole “Dimitrije Tucović“ u Čajetini molitvom i rezanjem slavskog kolača. Prisustvovali su direktorka škole, nastavnici, predstavnici lokalne zajednice i učenici.

Nakon toga, pred punom salom Doma kulture učenici su pokazali na koji način se susreću sa likom i delom Svetoga Save. Za ovu priliku pripremljena je prigodna priredba koja se sastojala iz dramskog dela, recitala i muzičkog dela. Priredba je nastala entuzijazmom i voljom četvoro nastavnika. Dramski deo pripremila je nastavnica Srpskog jezika Jelena Stanojević, koja je uz pomoć učenika prilagodila tekstove različitih autora koji su pisali o Svetome Savi. Recital i kostimi iznedreni su radom Jagode Jeremić, nastavnice Srpskog jezika, koja vodi Recitatorsku sekciju. Muzička podloga zasluga je nastavnika Muzičke kulture Marka Kutlešića, koji je dirigovao pri izvedbi himne, i Aleksandra Đuričića, nastavnika Verske nastave, koji je hor i solo izvođača naučio pesmu „Svjati Bože“. Poslednji u nizu talentovanih učenika nastupili su članovi školice folklora „Zlatiborska radost“, kao i učenici škole koji su članovi KUD-a.

U holu Doma kulture, u organizaciji nastavnce Likovne kulture Danice Jevtić Šišović, postavljena je prodajna izložba radova učenika koji pohađaju Likovnu sekciju.

Još jednom su osnovci zadivili publiku neobičnom predstavom i pokrenuli prisutne na razmišljanje o očuvanju nasleđa, moći znanja kao jedinog pravog bogatstva koje čovek poseduje i značaju obrazovanja kao jedinog pravog puta ka svetloj budućnost, puta Svetoga Save.

Jagoda Jeremić,
Nastavnica srpskog jezika
OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina

Kultura & tradicija Predstava Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina