Preporuka je da se politike specifične za planine uvrste u nacionalne strategije održivog razvoja

14 Decembar 2020  /  Izvor: BETA

1

Svetski fond za prirodu (WWF) objavio je danas, povodom Medjunarodnog dana planina, da je njihova biološka raznovrsnost ugrožena usled klimatskih promena, neodržive poljoprivrede, iskorišćavanja rudnih bogatstava, krčenja šuma, krivolova, prenamene zemljišta i prekomerne gradnje.
 
"Brojni navedeni faktori ne ugrožavaju samo jedinstvene prirodne vrednosti planina, već dovode u pitanje i opstanak lokalnih zajednica u planinskim područjima. Moramo biti svesni da će se neodržive aktivnosti u prirodi u konačnici uvek odraziti na ljude i to najčešće ne na one koji te aktivnosti sprovode", kazao je menadžer WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević, navedeno je u saopštenju.
 
Istakao je da najveće posledice trpe marginalizovane grupe, poput zajednica u ruralnim planinskim predelima, koje zbog nedostatka prilika za ekonomski razvoj napuštaju svoje domove.
 
"Zbog toga je jedna od preporuka da se politike specifične za planine uvrste u nacionalne strategije održivog razvoja", rekao je Pećarević.
 
Podsetio je da je Medjunarodni dan planina ustanovljen 2002. godine, kako bi se istakao njihov značaj za prirodu i ljude, jer obezbedjuju najveću količinu slatke vode, regulišu klimu i kvalitet vazduha, predstavljaju stanište za četvrtinu biljnih i životinjskih vrsta, dok 15 odsto svetske populacije živi upravo u planinskim područjima.
 
Planine čine i veći deo zaštićenih područja u regionu.
 
Ukazano je i da je na konferenciji o uticaju pandemije korona virusa na zaštićena područja, koju su 8. decembra organizovali WWF i Parkovi Dinarida, istaknuta osetljivost zaštićenih područja u situacijama kada turizam nije moguć.
 
I dok su neka područja, mahom nacionalni parkovi, uspeli da nadomeste prihode zbog masovnih poseta koje su usledile nakon ukidanja mera i nemogućnosti putovanja u inostranstvo, brojna manja zaštićena područja ostala su bez većeg dela planiranog budžeta.
 
Otkazivanjem grupnih poseta i rekreativnih aktivnosti, upravljači i lokalne zajednice ostali su bez prihoda od prodaje ulaznica i izdavanja smeštaja.
 
Izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak rekao je da je još uvek neizvesno koliko će pandemija trajati i koliko je vremena potrebno da se situacija u zaštićenim područjima normalizuje, naglasivši da je ispred parkova, ali i vlada regiona, veliki izazov da pronadju mehanizme i načine koji će pomoći da se kriza izazvana pandemijom što lakše prevazidje.
 
"U tom smislu planine kao značajne turističke atrakcije, koje pružaju staništa zaštićenim vrstama, uz njihovu održivu valorizaciju, mogu biti jedna od poluga koja će aktivirati turizam, odgovorne posetioce i generisati potrebne prihode kako zaštićenim područjima tako i lokalnoj zajednici", napomenuo je Mrdak.
 
Iz WWF-a su naglasili da upravo planine, koje su simbol Dinarskog luka, osim što imaju izuzetno vodeno, šumsko i pejzažno bogatstvo, pružaju i značajne potencijale za stvaranje raznovrsnih ekonomskih aktivnosti za parkove, kroz održivi turizam i poljoprivredu, zanatsvo i mogu unaprediti razvojne modele zaštićenih područja regiona.
Javni sektor Planinarenje Opština Čajetina, Zlatibor