Predstavljen rad UG Zlatiborski krug kao pružaoca socijalnih usluga

12 Decembar 2014

Udruženje građana Zlatiborski krug je u četvrtak, 11. decembra, u biblioteci u Čajetini, kroz prigodan program za predstavnike lokalne uprave, lokalnih organizacija i institucija i za građane, predstavilo svoj rad kao pružaoca socijalnih usluga Pomoć u kući za stara lica i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju – „Zračak“.

Udruženje se kroz 13 godina svog postojanja, bavilo pitanjima poboljšanja položaja pripadnika osetljivih društvenih grupa i kroz svoj rad je iniciralo i učestvovalo u procesima izrade lokalnih strateških dokumenata kojima je cilj poljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici, pre svega za ugrožene socijalne grupe.

Početkom maja ove godine, nakon promene zakonskih propisa u oblasti socijalne zaštite i načina na koji se uspostavljaju usluge, Zlatiborski krug je preuzeo postojeće socijalne usluge u Čajetini.

Sredstva za osnovno funkcionisanje ovih usluga obezbeđuje lokalna uprava, a Zlatiborski krug se, kroz svoje projekte i aktivnosti, u saradnji sa lokalnim organizacijama i institucijama, trudi da korisnicima obezbedi bolji kvalitet usluga.

Predsednica Udruženja, mr Zorica Milosavljević, zahvalila se svima koji su u proteklom periodu pružili podršku, a pre svega osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“. Škola je ustupila prostor za Dnevni boravak i kuhinju u kojoj se obavljaju kulinarske radionice kroz koje korisnici „Zračka“ stiču osnovne veštine za samostalni život, a nastavnici sa svojim đacima organizuju različite kreativne radionice za korisnike. Istaknuto je i učešće srednje Ugostiteljsko-turističke škole, čiji su učenici – kuvari vodili kulinarske radionice za korisnike „Zračka“.

Predstavljen je rad mladih volontera, članova Volonterskog socijalnog servisa, koji funkcioniše u okviru Udruženja. Mladi volonteri su svojim angažovanjem u proteklom periodu veoma doprineli razvoju socijalnih usluga, naročito usluge Pomoć u kući za stare. Jagoda Jeremić, koordinatorka Volonterskog socijalnog servisa, uručila je zahvalnice i prigodne poklone volonterima koji su u proteklom periodu bili najaktivniji u radu na terenu. Ona je istakla da rad ovih mladih ljudi ima veliki značaj za promociju omladinskog aktivizma i volonterizma u Čajetini.

Programu su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, osnovne i srednje škole u Čajetini, Udruženja penzionera Čajetine, lokalnih organizacija i članovi Volonterskog socijalnog servisa. Po završetku programa, prisutni su imali prilike da pogledaju izložene radove korisnika „Zračka“, nastale na kreativnim radionicama.

Zorica Milosavljević je na kraju navela da je cilj Udruženja povezivanje svih relevantnih društvenih faktora u lokalnoj zajednici i podizanje svesti o značaju udruživanja radi pomoći onima kojima je to neophodno. Ona je uputila poziv prisutnima da se , u skladu sa svojim mogućnostima i afinitetima, uključe u neke od aktivnosti Udruženja koje doprinose napretku čitave zajednice.

Javni sektor Promocija Opština Čajetina