Predavanje o Tetra Pak ambalaži u Čajetini

13 Jun 2014

U Utorak, 10. juna, u osnovnoj školi u Čajetini, održano je predavanje o Tetra Pak ambalaži.

Osnovna škola "Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, na početku ove školske godine, uključila se u Međunarodni program Eko-škola. U okviru realizacije ovog programa, od početka aprila,  škola je uključena u akciju prikupljanja iskorišćene Tetra Pak ambalaže. Učenici i zaposleni su se intenzivno odazvali akciji i pokazali veliku svest  o značaju očuvanja životne sredine. U okviru akcije, u školi je 10. juna održano predavanje o Tetra Pak ambalaži.

 U trajanju jednog školskog časa, učenici su imali priliku da vide kako se uotrebljava iskorišćena Tetra Pak ambalaža i koji se proizvodi mogu od nje napraviti. Oglede je izveo promo-tim kompanije Tetra Pak, a predavanju su prisustvovali učenici sedmog razreda. Predavači su istakli da je otvoren pogon za reciklažu ove ambalaže u Brzanu u opštini Batočina, i da je to prvi pogon ovog tipa u regionu.

Učenici su, na kraju predavanja, dobili i brošure u kojima je precizno i detaljno opisan proces recikliranja. Na kraju eksperimenta, prikazani su i proizvodi koji se dobijaju na ovakav način: ubrusi, papir i plastične cevi.

Učenicima je predstavljen tzv. životni ciklus Tetra Pak ambalaže koji počinje obradom sirovina, a završava se sakupljanjem otpadnog materijala i reciklažom. Pri ovakvom procesu štedi se energija, sakupljanjem otpada čuva se okruženje, štedi se voda i smanjena je emisija ugljen-dioksida.

Kompanija Tetra Pak je na tržištu Srbije prisutna još od 1963. godine i zalaže se za zaštitu prirodnih resursa, pravilno upravljajući korišćenjem kartona dobijenog iz šuma. Njihov moto je „Štiti što je dobro“.

Predavanje o Tetra Paku je bilo uvod u obeležavanje Projektnog dana, koje je predviđeno Programom rada Eko škole. Na sednici Eko-odbora, koja je održana 6. juna kao poslednja od šest planiranih sednica za ovu školsku godinu, odlučeno je da poslednji radni dan, 13. jun, bude realizovan kao Projektni dan. Učitelji i nastavnici će tog dana, na kreativne načine, kroz predavanja, radionice i eksperimente realizovati neku od tema iz oblasti zaštite životne sredine, kao što su voda, otpad, ili energija.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora  
OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina
tel. 0641744498

Javni sektor Predavanje Edukacija Opština Čajetina, Čajetina