Predavanje na temu "Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi"

7 Maj 2014  /  Izvor: Biblioteka "Ljubiša R. Đenić"
Datum:

1

U petak, 9. maja 2014. godine, sa početkom u 19 časova, u Sali Biblioteke, održaće se predavanje na temu "Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi", gospođe Milice Novković, autorke Porodičnog bukvara.

Milica Novković je rođena 14.3.1947. godine u Zemunu. Odrasla je u Đakovu, u Slavoniji i Crvenki gde je završila osnovnu školu. Gimnaziju je završila u Vrbasu, a Filološki fakultet, grupu za jugoslovensku i svetsku književnost, u Beogradu. Kao profesor književnosti je radila u školama u Beogradu. Čitav svoj rad zasnovala je na pedagoškom delu Petra Savića, na njegovoj "Novoj školi". Posle smrti svoga učitelja, Petra Savića, otvara vrtić u kojem primenjuje principe stvaralačkog vaspitanja - vaspitanja bez kazne i bez nagrade. Uskoro prepoznaje da je problem porodica, a ne vrtić ili škola koje su samo posledica porodice.

Zašto su mladi postali nepristojni, buntovni, neposlušni, surovi, ponekad i puni nerazumevanja za sve oko sebe? Da li bi ih batina, ona iz raja, dovela u red, da li te svoje loše osobine nose iz kuće ili su svi krivi osim roditelja? Po svemu sudeći, problemi, ipak, potiču iz porodice. Milica Novković je tome posvetila knjigu "Porodični bukvar" i po rečima profesora dr Vladete Jerotića predstavila model drugačijeg vaspitanja, takozvanog stvaralačkog vaspitanja. Stereotipan princip kažnjavanja i nagrađivanja deteta zamenila je modelom strpljivog razumevanja i objašnjavanja, opraštanja i ispravljanja dečijih grešaka. Tako se u mališanu podstiče stvaralačko jezgro sa kojim svako zdravo dete dolazi na svet.

Kultura & tradicija Predavanje Edukacija Opština Čajetina, Čajetina