Pozorišna predstava "Arhangelov vojnik" Kulturni centar Zlatibor

13 Februar 2020  /  Izvor: TO Zlatibor

1

Pozorišna predstava "Arhangelov vojnik" biće održana u subotu 15. februara 2020. godine sa početkom u 20.00 časova u Kulturnom centru na Zlatiboru.
Cena karte je 300,00 dinara. Prodaja karata na biletarnici pred početak predstave i na info-cenru Turističke organizacije Zlatibor.

Pozorišna predstava "Arhangelov vojnik", bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata. Komad se bavi životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića. Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom... Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske, na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo. Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je, nakon četiri godine, preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstvenim alteregom, susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo, vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika. Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović.

Igraju: Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa "Gamajun".

Kultura & tradicija Predstava Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor