Potpisan ugovor o realizaciji projekta za uspostavljanje OOP registra administrativnih postupaka

15 Oktobar 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Predstavnici opštine Čajetina, Regionalne  razvojne agencija “Zlatibor” i OPTIMUS - Centra za dobro upravljanje, potpisali su u utorak 14. oktobra 2014. godine ugovor o realizaciji projekta za uspostavljanje Organa za objedinjenu proceduru registra administrativnih postupaka. Cilj je da se obezbedi brzo, transparentno i kvalitetno sprovođenje postupaka iz oblasti izgradnje. Ovaj ugovor je zaključen u okviru projekta „Program razvoja privatnog sektora u Jugozapadnoj Srbiji“ (PSD) koji finansira Švajcarska Vlada, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju u Srbiji - SDC, a koji realizuje Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Ugovor su potpisali, u ime opštine Čajetina, načelnik Opštinske uprave Veljko Radulović, Slavko Lukić direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Slađana Karavdić Kočević, direktor Centra za dobro upravljanje „Optimus“.

Ukupna vrednost projekta je 5.078.920,00 dinara, učešće Regionalne razvojne agencije  (SDC) je 3.500.980,00, Centra za dobro upravljanje 1.220.940,00, dok je učešće opštine Čajetina 357.000,00 dinara.

Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji planira se uvođenje Organa za objedinjenu proceduru (OOP), koji je po svojoj suštini tzv. “Jedinstveni šalter” za procedure iz oblasti građenja. Ideja zakonodavca je da OOP, o trošku i za račun stranke, pribavlja potrebne uslove, saglasnosti i druga dokumenta od nosioca javnih ovlašćenja odnosno republičkih i lokalnih javnih preduzeća, Katastra i drugih organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja u procesu izgradnje objekata. Uvođenje objedinjene procedure je značajna novina koja će, ako zaživi, obezbediti pojednostavljenje procedure za investitore, smanjenje koraka i vremena u procesu izgradnje objekata.

Uvođenjem Organa za objedinjenu proceduru, opština Čajetina će biti u prilici da uspešno odgovari zahtevima novog Zakona, čije se stupanje na snagu očekuje u narednih mesec dana, i dodatno unaprediti servis građana i privrede, kroz unapređenje rada administracije i pruženih usluga. Uspešna saradnja i zajednička koordinacija sa javnim preduzećima i Katastrom na ovom projektu je od suštinskog značaja za postizanje rezultata.

Pojednostavljenje postupka dobijanja građevinske i ostalih dozvola preko OOP-i povećanje transparentnosti administrativnih postupaka će dodatno povećati potencijale opštine Čajetina i uticati na stavaranje povoljnog poslovnog okruženja posebno za razvoj turizma.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina