Postoji mišljenje da su Ercovi duhovitiji od ostatka sveta

19 Avgust 2015

Aforizam je ono što bi svako rekao, da se setio

„U današnje vreme  se stiče utisak da je legendarni erski duh od svih čarobnih lampi ovoga sveta odabrao da živi i baškari se baš u malom ali snažnom erskom aforizmu“, kaže, naš sagovornik,  satiričar Slobodan Simić koji je najlepše  bisere lokalnog humora sakupio u knjigu Odjeci u praznini. U ovoj antologiji je zastupljeno 18 autora i oko 1000 njihovih mudrih i duhovitih  misli.  Promocija knjige održana je u Hotelu Dunav na Zlatiboru, gde su Simić i njegovi saborci, Rade  Jovanović i Neško M. Ilić, na najbolji način, publici predstavili vrcavi, iskričavi erski duh sažet u aforizme.

Postoji mišljenje da su Ercovi duhovitiji od ostatka sveta. Da li je to mit ili istina?

- Pa ja želim da verujem da su Ere duhovitije od ostatka sveta. Išao sam i korak dalje u tom mišljenju, pa sam se odlučio da to i dokažem, sakupljajući najlucidnije i najduhovitije aforizme autora užičkog kraja. I sada mogu prilično uvereno da kažem da su, bar što se tiče aforizama, Ere duhovitije od mnogih koji se time bave.

Knjiga  Odjeci u provaliji predstavlja zbirku aforizama koje su smislili ljudi iz Užičkog kraja.  Koje su to specifičnosti ovdašnjeg humora?

- Užički satirični aforizam se naslanja na onaj osobeni, šeretski smisao za satiru i humor po kojem je erski mentalitet prepoznatljiv. O ovoj crti erskog duha sjajno pisao naš antropolog Jovan Cvijić.  Kada Cvijić opisuje psihičke crte erskog varijeteta, on naglašava da se Ere odlikuju osobenim spojem «hrabrosti, duha i lukavstva». Kao posebno istaknuta crta erskog mentaliteta, po mišljenju našeg slavnog antropologa, ističe se «duhovna živost i sklonost za šalama i humorom». Ja bih još dodao da Ere ustvari naročito vole da "zezaju", sve i svakog, pa čak i sami sebe, i ta osobina im je omogućila da se posebno dobro pokažu u oblasti satirične književnosti.

Možete li nam nešto kratko reći o ljudima koji su zahvaljujući brzini uma i jezika završili u ovoj knjizi?

- U knjizi je zastupljeno 18 autora iz užičkog kraja. Obuhvaćeno je Užice, Požega, Bajina Bašta i Čajetina. Objedinieni su autori koji žive ili su živeli u tom kraju i koji su poreklom iz tog kraja. Posebno sam zadovoljan što su u knjizi po mnogima najbolji srpski aforističar Rade Jovanović, najbolji bosanski aforističar Bojan Bogdanović i najbolji crnogorski aforističar Dejan Tofčević. A sva trojica su Ere.

Satiričar Aleksandar Baljak je rekao da je aforizam dribling duha na malom prostoru. Dešava li se da preterate u driblingu?

- Meni je draža konstatacija da je aforizam ono što bi svako rekao da se setio. Tako da smo mi aforističari neka vrsta narodnih glasnogovornika, moderno rečeno portparola, i izgovaramo ono što mnogi misle. A izražavanje svog mišljenja je osnovna ljudska sloboda. Pa makar bilo i preterivanje. Sloboda je i pravo na preterivanje.
 
Izgleda da u Srbiji, za satiru, ne postoji loša vlast. Mislite da će tako biti i ubuduće?

- Satiričar je kritičar nepravilnosti u društvu i u okviru toga posebno je obavezan da kritikuje svaku lošu vlast i njene greške. Za sada je za satiričare u Srbiji posao zagarantovan.

Po zanimanju ste psihijatar, da li aforizmima ustvari lečite svoju dušu?

- Aforizmi su za mene način da iskažem neko svoje mišljenje i neku svoju kritiku. Čim to radim dugih 30 godina znači da mi je ta terapija prilično potrebna. Ali bio bih još zdraviji  kad bi se kritikovane stvari popravljale i poboljšavale. Na žalost, kod nas promene idu jako teško. Ili što kaže aforizam: Ja verujem u promene. I redovno pijem lekove.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Kultura & tradicija Zanimljivosti Opština Čajetina, Zlatibor