Poseta čajetinskih ekologa hidrocentralama i Specijalnom rezervatu prirode Uvac

28 April 2014

Jedna od planiranih aktivnosti u okviru Međunarodnog programa Eko-škole, koji se realizuje u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, bila je i poseta nekoj od hidrocentrala Zlatiborskog okruga.

Poseta je organizovana 23. aprila 2014. godine. Direktorka škole, pomoćnik direktora, nastavnici, učitelji i učenici (članovi Eko-odbora i Eko-patrole) su u jednodnevnom izletu imali priliku da se upoznaju sa lepotama prirode Zlatiborkog okruga i da saznaju koje su njihove koristi za društvo.

Prva destinacija bilo je Zlatarsko jezero (poznatije i kao jezero Kokin brod) koje je nastalo pregrađivanjem reke Uvac. U pitanju je jedinstvena nasipna brana čije je jezgro glineno i zemljano. O hidrocentrali „Kokin brod“ učenici su saznali više kroz predavanje koje su održali tehnički direktor „Limskih hidroelektrana“, gospodin Predrag Mlađenović i rukovodilac Službe proizvodnje, gospodin Ajnija Kurtović. Članovi Eko-odbora su imali priliku da uđu u zonu koja je bezbedna za nezaposlena lica i pogledaju maketu sistema „Limskih hidroelektrana“, i čuju kako se energija vode pretvala u mehaničku energiju, zatim u električnu i kako dolazi u domaćinstva. Gospodin Mlađenović je objasnio funkciju generatora, kao i jačinu struje u voltima u početnoj fazi prenošenja. Učenici su aktivno učestvovali u predavanju i postavljali zanimljiva pitanja. Saznali su i da sistem „Limskih hidroelektrana“ čine četiri hidrocentrale: „Kokin brod“, „Uvac“, „Bistrica“ i „Potpeć“.

Nakon ove destinacije, produžili su dalje prema Uvačkom jezeru, gde ih je sačekao čuvar rezervata „Uvac“, gospodin Mića. On im je ispričao interesantnu priču o beloglavom supu, njegovom parenju, razvoju, i najviše o njegovoj koristi po okruženje. Beloglavi sup je prirodni čistač prirode, moglo bi se reći - ekolog. Na stenama oko jezera posetioci su mogli videti let ptica koji ostavlja bez daha. Mića je objasnio kako se ptice hrane, napomenuvši da ne bi nikada ugrozile živa bića kako bi preživele, već da za ishranu koriste samo uginule životinje. Ono što je decu nasmejalo i oduševilo jeste činjenica da nakon što stekne polnu zrelost (u petoj godini) beloglavi sup ostaje zauvek veran svom partneru/partnerki. Vremenski uslovi nisu dozvolili plovidbu jezerom ni posetu pećini, ali su učenici i nastavnici sa čuvarom produžili pešačkom stazom kako bi videli primerke beloglavog supa koji, u kavezima, čekaju na transport. Oduševljenje najmlađih, ali i odraslih bilo je veliko. Na putu do kaveza svi su imali priliku da pogledaju table sa natpisima, fotografijama i objašnjenjima o biljkama i životinjama specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Na povratku ka Zlatiboru i Čajetini, članovi Eko-odbora su posetili Etno-eko-selo „Vraneša“. Imali su priliku da obiđu najekskluzivniji apartaman „Bele noći“, ali ono što je mlade ekologe i njihove nastavnike ostavilo bez daha jeste pogled sa vidikovca sa na predivni, vijugavi kanjon reke Uvac.

Nedaleko od „Vraneša“ je i treće, takođe, važno jezero - Radoinjsko jezero, veštačko i akumulaciono. O ovome jezeru učenici su čuli na prethodna dva predavanja, a imali su priliku da ga vide iz autobusa.

Za realizaciju ovog izleta najzaslužniji je bio gospodin Nedeljko Žunić, preduzetnik sa Zlatibora, predsednik sportskog ribolovačkog udruženja „Zlatibor“, ljubitelj prirode i član Eko-odbora. Gospodin Žunić se sa gospodinom Predragom Tomićem, takođe preduzetnikom (iz Čajetine) i članom Eko-odbora, potrudio da materijalno podrži izlet angažovanjem vozača, zakupom autobusa i obezbeđivanjem  goriva. Važno je bilo prisustvo gospodina Žunića na izletu među učenicima. On je sa velikim uživanjem pričao o prirodi i jezerima, a njegovi prijatelji i poznanici su srdačno dočekali grupu čajetinskih ekologa na svim navedenim mestima.

Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine se u septembru  2013. godine uključila u Međunarodni program Eko-škole, što će joj omogućiti dobijanje „zelene zastavice“ i svrstati je u red svetskih eko-škola. Ovaj program predstavlja sistem nagrađivanja školskih i predškolskih ustanova koje brigu za životnu sredinu predstavljaju kao trajnu vrednost.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
ostucovic@gmail.com

Priroda Promocija Putovanje, izlet