Poseban ambijent i ukusi Nacionalne kuće „Bajo Mačkat”

2 Mart 2019

Blagoje Bajo Šopalović kaže da je za uspeh potrebno mnogo rada, truda i posvećenosti poslu.

Mačkat je selo domaćina proizvođača, vrednih ljudi koji, mada bez dovoljno obradive zemlje i šume, dobro žive od svog rada. Bave se proizvodnjom, uslugama, zanatima. Mačkat je nadaleko poznat po najboljim suvomesnatim proizvodima i razvijenom ugostiteljstvu.

Čuvene kafane u ovom selu, u kojima se jede najbolja jagnjetina, privlače goste decenijama: sladokusce, putnike u tranzitu, ljubitelje najukusnijeg pečenog mesa, poznate glumce, sportiste, političare... Svi oni lepo usluženi i zadovoljni odavde odlaze, a domaćini su neumorni da svakog gosta dočekaju, delikatesima posluže i s pažnjom isprate. Sada su ovde restorani i kafane kojih se ni velegradi ne bi postideli.

Jedan od restorana koji smo posebno izdvojili je Nacionalna kuća „Bajo Mačkat”. Taj veoma posećen objekat kompletno je urađen u etno stilu. U svako doba godine je izazovan za goste, čuven po kvalitetu i ponudi u celoj Srbiji.

U porodici Šopalović, čiji je ovo objekat, ugostiteljstvom se bave od 1927. godine. Prvo je Bajov deda Vitomir otvorio kafanu, pa nastavio otac Nedeljko sa svojim bratom Radosavom. Nakon njih Blagoje Bajo i njegov brat Milorad nastavljaju da se ovim bave. A sada i Bajov sin Nebojša vodi ovaj posao.

U tom višegodišnjem bavljenju ugostiteljstvom i porodičnoj tradiciji uvek je postojala želja da se napreduje: i u ambijentu, kvalitetu, usluzi, komforu. Tako je Bajo došao na ideju da napravi jedan ovakav objekat. Zamisao je ostvarena uz pomoć arhitekte Branka Ignjatovića.

Ovaj objekat smatram krunom višedecenijskog rada mene i moje porodice. To je jedan grandiozan objekat sa vrhunskom uslugom i vrhunskom hranom, što dokazuju i hiljade gostiju koji su prošli kroz njega, od kojih smo dobili mnogobrojne pohvale”, kaže Bajo za „Zlatiborske vesti”.

Sve u ovom objektu je autentično, ne može se videti ni na jednom drugom mestu. Od ulaznih vrata ukrašenih vitražom, do masivnih stolova i stolica sa duborezom na njima. Vitraže vidimo i na lusterima od kovanog gvožđa, bakljama i plafonjerama. Nacionalnu kuću „Bajo Mačkat” ukrašavaju i umetničke slike akademskog slikara Obrada Jovanovića koje su namenski rađene za ovaj objekat i savršeno se uklapaju u jedinstven ambijent.

Glavni specijalitet kuće je izvrsno jagnjeće pečenje, tradicionalno pripremljeno. U ponudi su i domaći specijaliteti od užičke pršute, slanine, kobasice, sira, kajmaka, proje, pa do komplet lepinje. Takođe ima i roštilj koji se sprema na ćumuru, i hleb koji se peče na drvima. Pored toga u ponudi su i razne čorbe i ribe.

„Imamo i veliku terasu od 150 mesta, park za decu sa ljuljaškama i klackalicama. Odmah ispod se nalaze drvene etno kuće za odmor, ima ih pet. Možemo reći da su dosta dobro posećene gostima iz celoga sveta: Kine, Koreje, Kanade, Japana, Mađarske, Slovenije i drugih država. To su drvene kuće izgrađene i nameštene u etno stilu”.

Bajo sebe smatra uspešnim ugostiteljem, što se i vidi po prometu i posećenosti. On kaže da je za uspeh potrebno mnogo rada, truda i posvećenosti poslu.  

A radno vreme ovih vrhunskih ugostitelja traje 16 sati dnevno, svih 365 dana u godini.

Miroslav Vesović
Zlatiborske vesti

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Mačkat