Poreklom iz Srbije - Od 1. aprila posebna oznaka za domaće meso

14 Mart 2022  /  Izvor: B92

1

IZVOR: TANJUG Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila ove godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom Poreklom iz Srije.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi da je obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom "Poreklom iz Srbije" je da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se, osim toga, na ovaj način ukazati potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, dodaje se u saopštenju.

Javni sektor Privredne aktivnosti Opština Beograd, Opština Čajetina