Položaj žena na selu, diskriminacija i nasilje nad starijim ženama i značaj traženja zaštite

7 Mart 2022

1

Udruženja „Zlatiborski krug“ iz Čajetine i „Snaga prijateljstva“ – Amity iz Beograda 
Vas pozivaju da propratite skup povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena

U sredu, 09. marta 2022. godine u 14:00h u prostorijama Osnovne škole Sirogojno, gde će biti održan skup na kome će učestvovati žene i muškarci iz Sirogojna i okolnih seoskih sredina. Na skupu ćemo razgovarati o položaju žena na selu danas, sa posebnim naglaskom na položaj starijih žena, sprečavanju diskriminacije i nasilja kome su izložene i značaju traženja zaštite.

Sa učesnicima će razgovarati:
    • Brankica Rajović predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina;
    • Jelena Stojanović, zamenica Zaštitnika građana iz Beograda;
    • Zorica Milosavljević iz „Zlatiborskog kruga“ i 
    • Nadežda Satarić iz Amity-ja. 

Dan žena je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije su službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, demokratsko pravo glasa i mnoga druga.

Događaj se realizuje u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

U Čajetini,
07. marta  2022. godine
Zorica Milosavljević,
Udruženje „Zlatiborski krug“
 

Javni sektor Obaveštenja Edukacija Opština Čajetina, Sirogojno