Poljoprivredni proizvođači sa Zlatibora na studijskom putovanju u Italiji

1 Oktobar 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Poljoprivredni proizvođači sa Zlatibora borave na severu Italije u studijskoj poseti regiji Friulia Venezia Gulia. Cilj posete je upoznavanje sa metodologijom rada najpoznatijih prerađivača mesnih proizvoda u Italiji poput pršute San Danieli, kao i mlečnih, najviše sira Montasio. Ova regija je srce proizvodnje navedenih prehrambenih proizvoda što su dokazali i uspostavljanjem sistema zaštite kvaliteta (DOP).

Posetu organizuju Regionalna razvojna agencija Zlatibor i preduzeće za razvoj poljoprivrede Eko Agrar iz Čajetine.

Nakon prijema kod gradonačelnika opštine San Danieli, Paola Menisa, pisutnima je predstavljen koncept strategije i uloge lokalnih vlasti u unapređenju teritorijalnog razvoja kroz brendiranje, diversifikaciju i uvođenje novina.

Predstavnike mesne industrije iz Mačkata, Krive Reke i Kačera interesovao je najviše proces proizvodnje čuvene San Danieli pršute, kao i način udruživanja i funkcionisanja u konzorcijumu. Posebno imajući u vidu da je osnivanje Udruženja pršutara prvi korak u realizaciji iste ideje u Zlatiborskom okrugu. Na sličnosti u načinu proizvodnje ali i karakteristikama regija Zlatibora i Friulia ukazano je još pre 8 godina, a domaćini su izrazili izuzetno zadovoljstvo što će najzad doći do željene saradnje.

Agencija za razvoj poljoprivrede regije "Agro Park" inicirala je razgovore na temu inovacija u unapređenju uslova za realizaciju različitih naprednih ideja u oblasti agro biznisa. U narednom periodu Eko Agrar i RRA, na osnovu viđenog, pripremiće koncept projekata koji se mogu realizovati sa regijom Friulia, a na korist poljoprivredih proizvođača, što će olakšati činjenica da je ovaj okrug otvorio Kancelariju u Srbiji.

Članovi delegacije iz opštine Čajetina i grada Užica imali su prilike da obiđu mlekaru Coderno iz Montasio konzorcijuma i dobiju informacije o procesu proizvodnje različitih sireva. Zaključak nakon prvog dana je da se zakonska regulativa mora prilagoditi proizvođačima ali i da je udruživanje jedini način da se opstane na tržištu koje se sve više otvara i to kroz zaštitu procesa proizvodnje i prerade sirovina od mesa i mleka.

Narednih dana delegaciju iz Zlatiborskog okruga očekuju važni sastanci sa predstavnicima Instituta za zaštitu kvaliteta, udruženjima proizvođača, kao i sa predstavnicima kompanije za odlaganje i reciklažu otpada animalnog porekla.
 

Privreda & usluge Promocija