Podsticaj povećanju nataliteta

12 Maj 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Dok većina gradova u Srbiji ima problema sa smanjenjm broja stanovnika, u opštini Čajetina iz godine u godinu, konstantan je broj novorođenih. Opština Čajetina na razne načine pomaže povećanje nataliteta. Uslova za proširenje porodice u Srbiji sve je manje, ali ima onih koji se odluče da, uprkos svemu, svoju porodicu prošire.

Od 2006. godine, do početka ove, na području opštine Čajetine rođeno je 936-oro dece. Lokalna samuprava svake godine izdvaja određena sredstva za roditeljski dodatak, pa je tako ove godine predviđeno 20.000 za prvorođeno, 30.000 za drugorođeno i 40.000 dinara za trećerođeno kao i svako sledeće dete. Već drugu godinu za redom, opština Čajetina finansira i vantelesnu oplodnju. Parovima koji se odluče za to, Opština daje oko 300.000 dinara.

Osim o povećanju nataliteta, razmišlja se i o vaspitanju dece. Pored matičnog vrtića u Čajetini i na Zlatiboru, poslednjih godina otvorena su tri u seoskim mesnim zajednicama, a u planu je otvaranje još jednog.

Izgradnjom vrtića u seoskim područjima učinili smo kapacitete dostupnim onima kojima su predškolski programi na tom uzrastu najpotrebniji. Zahvaljujući investiranju u rano obrazovanje,  obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u opštini Čajetina je daleko iznad nacionalnog proseka.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina