Početak radova na izgradnji zlatiborske gondole

30 Avgust 2017  /  Izvor: Danas

1

Početak radova je omogućen time što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posle odbijanja u tri navrata, opštini Čajetina nedavno izdalo građevinsku dozvolu za tu fazu gradnje.

- Građevinski radovi na Torniku počeće 31. avgusta, a trenutno se priprema lokacija koja je namenjena za temelje stanice i dva stuba i, u saradnji sa Telekomom, priprema se izmeštanje optičkog kabla - objasnila je za Danas Bojana Božanić, direktorka čajetinskog javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“, dodavši da bi gradnja stanice na Torniku trebalo da bude završena do kraja ove godine.

- Rok je do kraja godine ali, ukoliko vremenske prilike budu dobre, očekujemo da će radovi biti gotovi do kraja oktobra - dodaje naša sagovornica.

Investiciju od 13 miliona evra, od čega je deset miliona evra već iskorišćeno za kupovinu opreme od francuske kompanije „Pomagalski“, a ostatak je namenjen za troškove izgradnje, finansira opština Čajetina koja je veći deo novca obezbedila kreditnim zaduženjem, a deo iz opštinskog budžeta. Buduća panoramska žičara povezaće centar Zlatibora, preko Ribničkog jezera, gde će biti međustanica, sa vrhom Tornika i, sa trasom od skoro devet kilometara, biće najduža na svetu.

Radove, koje izvodi konzorcijum na čelu sa užičkom firmom „Jedinstvo“, nadgledaće stručnjaci iz kompanije „Pomagalski“, koji su u petak bili na Zlatiboru kako bi, u razgovorima sa izvođačem radova i predstavnicima lokalne samouprave, ugovorili dinamiku radova.

- Po ugovoru, njihova je obaveza da prate gradnju do njenog završetka i da prisustvuju ugradnji svakog dela svoje opreme, tako da će oni ponovo doći polovinom septembra kada bude počelo betoniranje - dodaje Bojana Božanić.

Ona je navela da je u završnici izrada tehničke dokumentacije kojom će ta lokalna samouprava od Ministarstva građevinarstva zatražiti i građevinske dozvole za radove na ostatku trase, odnosno na početnoj stanici na Odudojevici na Zlatiboru i na međustanici kod Ribničkog jezera.

- Do kraja godine očekujemo da dobijemo građevinske dozvole za početnu stanicu i za međustanicu, s obzirom na to da je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi - navela je ona.

Iščekuje se i epilog sudskog spora sa Poljoprivrednim kombinatom „Zlatibor“ kome je, pre dve godine i bez naknade, Ministarstvo građevinarstva dodelilo 2.313 hektara državnog zemljišta, nad čijim jednim delom bi trebalo da prođe trasa buduće gondole, a potom je, nakon reakcije predsednika opštine Milana Stamatovića, isto Ministarstvo ukinulo svoje rešenje o tome, na šta je ta firma uložila žalbu.

- Sve pravne procedure su iscrpljene i one bi, po zakonskim rokovima, trebalo da se završe do kraja ove godine do kada bismo mogli da, na osnovu odluke o proglašenju tog zemljišta od javnog interesa, uđemo u posed i da ga privedemo nameni, dok se ne reši taj imovinsko-pravni spor sa PK „Zlatibor“ - objašnjava naša sagovornica.

 Završetak gondole narednog leta

- Predstavnici Ministarstva građevinarstva pregledaju dokumentaciju za radove na početnoj stanici i međustanici, kako bismo otklonili eventualne nedostatke pre podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Ukoliko sve bude u redu, gondola bi trebalo da se završi i da prve putnike preveze tokom letnje sezone naredne godine - kaže za Danas Bojana Božanić.
 

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor