Počeo CIGRE na Zlatiboru

27 Maj 2013  /  Izvor: Tanjug

Srpski nacionalni komitet Međunarodnog saveta za velike električne mreže, CIGRE Srbija, počinje danas i trajaće do 30. maja na Zlatiboru.

CIGRE Srbija, koja u zemlji deluje već 62 godine, na savetovanju okuplja oko 1.000 stručnih i naučnih radnika, kao i poslovnih ljudi iz elektroprivrednih kompanija, elektroindustrije, projektantskih, konsultantskih, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i zemalja okruženja.

Savetovanje se održava s ciljem razmene tehničkih znanja i iskustava na polju proizvodnje, prenosa, distribucije i upotrebe električne energije, kao i zaštite životne sredine.

Na otvaranju će govoriti predsednik Međunarodnog saveta za velike električne mreže CIGRE Klaus Frelih (Fröhlić), a očekuje se i učešće predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Na ovogodišnjem savetovanju CIGRE Srbija biće razmatrano oko 200 referata u 16 studijskih komiteta, a predviđene su i dve panel prezentacije na teme strategija međunarodne CIGRE i integracija vetrogeneratora u elektroenergetski sistem.

Na panel diskusiji glavna tema biće primena Pametne mreže (Smart Grids) u prenosu i distribuciji, a biće reči i o stanju i planovima EMS-a na polju pametnih mreža i razvoju pametnih distributivnih mreža u svetu.

U okviru savetovanja biće organizovana tehnička izložba i prezentacija proizvoda i opreme najvećih svetskih kompanija.

Javni sektor Seminar Opština Čajetina, Zlatibor