"Planinski doručak" zaštićen žigom kvaliteta

10 Jun 2015  /  Izvor: ZoomUE

1

Na Zlatiboru je predstavljen žig garancije Planinski doručak, kao jedan od ključnih rezultata u procesu specijalizacije gastronomske ponude i brendiranja turističke destinacije Zapadna Srbija.

Uspostavljanje žiga garancije Planinski doručak - Zlatibor, Tara, Zlatar, realizovano je u okviru projekta Regionalni lanac vrednosti na području međuopštinske saradnje, koji je realizovala Regionalna razvojna agencija Zlatibor uz finansijsku pomoć USAIDa.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić istakao je na prezentaciji da je pored registracije žiga kvaliteta kojim će biti obeležavani lokalni tradicionalni proizvodi i usluge hotela, restorana i seoskih domaćinstava iz Zapadne Srbije, kreiran i planinski meni, koji gostima pruža priliku da uživaju u tradicionalnim jelima pripremljenim na inovativan način. “Najbitnija je saradnja proizvođača i hotela i restorana koji prodaju ove proizvode kao deo turističke ponude. Gastroturizam nema konkurenciju, jer svaka turistička destinacija ima svoja specifična jela. Cilj je da se standardizuje kvalitet tih proizvoda i pakovanja zbog njihove prepoznatljivosti na tržištu”, kaže Lukić.

Po rečima direktorke Turističke organizacije Srbije Gordane Plamenac Planinski doručak je pozitivan rezultat kampanje “Soul food Serbia”. “Naš cilj je bio da se proizvodi koji su prezentovani u toj kampanji nađu zaokruženi u ponudi ugostitelja. Nadam se da će primerom Zapadne Srbije poći i ostali krajevi, kako bi turistima na pravi način prezentovali ukuse naše zemlje”, rekla je Plamenac.

U projektu Planinski doručak učestvovale su opštine Čajetina, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i grad Užice. “Uduživanje na lokalnom nivou privatnog i javnog sektora je budući pravac razvoja turizma. Svuda u svetu destinacijske menadžment organizacije zasnovane su na privatno-javnom partnerstvu. Uz to bitno je brendiranje i stvaranje jedinstvene gastronomske ponude, koja od sada postoji u ovom delu Zapadne Srbije”, istakla je pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo.

Žigom garancije kvaliteta Planinski doručak biće zaštićene prerađevine od mesa, mleka, voća, lekovitog bilja, žitarica, meda, rukotvorine i usluge ishrane i smeštaja u ugostiteljskim objektima. U Zlatiborskom okrugu deset hotela i restorana u svoju ponudu uveli su užički, zlatiborski, prijepoljski, pribojski i zlatarski "Planinski doručak", čiji su sastojci zaštićeni žigom garancije.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor