Planine Jahorina - Zlatibor - međususedska saradnja planinskih centara

27 Oktobar 2017  /  Izvor: www.palelive.com / Srna

1

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić izjavio je Srni da se u ovu planinsku ljepoticu, koja se sada nalazi na krucijalnoj prekretnici, ulaže prvi put posle čuvenih Olimpijskih igara.

Jahorinu je posetila i delegacija opštine Čajetina, predstavnici Javnog preduzeća "Gold gondola" i Turističke organizacije Zlatibor, s ciljem ostvarivanja međusobne saradnje.

"U Olimpijskom centru Jahorina ugostili smo delegaciju sa Zlatibora i predstavili im započete radove na uređenju ski-centra Jahorina. Kako smo preduzeća srodne delatnosti ovo je bila dobra prilika da razmijenimo iskustva u radu i da otpočnemo saradnju na međusobnoj promociji turističke ponude ove dve regije", rekao je Ljevnaić.

Gosti su obišli radove na sistemu za veštačko osnežavanje, jezero koje se gradi na vrhu Jahorine i staze koje se uređuju za predstojeću zimsku sezonu. Upriličen je i obilazak ski-centra Ravna planina, koji se nalazi tri kilometra od centra Pala, gde su otpočeli radovi na izgradnji gondole-žičare.

Do sada su završeni stubovi u prvoj fazi za tu žičaru nadomak Pala dužine 1.350 metara, a kabine se očekuju do početka zimske turističke sezone.

Tokom susreta razmenjena su iskustva u pogledu gradnje žičara i osnovnih karakteristika objekata. Kompletna gondola do Jahorine biće duga 6,5 kilometara i imaće 74 stuba, dok će Zlatiborska gondola, koja će imati 36 stubova i jednu međustanicu biti dugačka 8.950 metara.

“Sa opštinom Čajetina smo oduvek imali dobru saradnju, poželeli smo im da sa uspehom završe započeti projekat izgradnje najduže gondole na Balkanu i da se uskoro zajedno provozamo”, dodao je Ljevnaić.

On je goste pozvao da im se pridruže u, kako kaže, više nego zabavnoj i obećavajućoj predstojećoj zimskoj sezoni na Jahorini kada će organizovati brojne događaje i koncerte. Među dešavanjima, izdvojio je koncert Željka Joksimovića za Novu godinu ispred hotela Bistrica i “Egzit” festival koji će biti održan od 15. do 18. marta naredne godine.

Ovom prilikom obnovljena je dugogodišnja saradnja opština Čajetina i Pale, te dogovorena poseta Zlatiboru s ciljem razvoja novih projekata i uspostavljanja partnerstva u turizmu i drugim oblastima, a razgovarali su i sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem.

Delegacija iz Čajetine sastala se i sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, gde je dogovoreno da u narednom periodu potpišu protokol o saradnji koji će izroditi neku novu ideju, a pre svega kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti atraktivan za turiste.

Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da opština Čajetina i grad Istočno Sarajevo računaju u velikoj meri na turističke potencijale kojima raspolažu.

“Ovo je bila prilika da razmijenimo iskustva kako bi turističku ponudu u narednom periodu što više unapredili i pomogli da se naši turistički potencijali, pogotovo Olimpijski centar `Jahorina`, promovišu na pravi način kako bi obezbedili još veće prisustvo domaćih i stranih turista”, naveo je Lučić.

JP „Gold gondola Zlatibor“ predstavila se na Sarajevskom festivalu turizma koji je održan od 19. do 21. oktobra u centru „Skenderija“.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Zlatibor