Planinarski klub Tornik - 40 godina planinarenja

14 Novembar 2022  /  Izvor: Zlatiborpress

1

Povodom 40 godina od osnivanja planinarski klub Tornik upriličio je u Domu kulture u Čajetini izložbu fotografija koje prikazuju razvoj kluba kroz akcije i planinarske poduhvate Čajetinaca u prethodne četiri decenije. 
Hiljade pregaženih kilometara u horizontalnom i vertikalnom pravcu simbolično su prikazani su na izložbi fotografija povodom 40. rođendana planinarskog kluba Tornik. Na slikama se vide članovi kluba u osvajanju vrhova širom Srbije, ali i u zemljama bivše Jugoslavije, pa i u daljem inostranstvu, kao i fotografije sa takmičenja planinarske orijentacije. Ono što je zajedničko na svim slikama je vidljiv entuzijazam planinara svih generacija, a menjali su se sastavi i oprema.  

"Imamo i akciju koja nije napolju u uslovima prirode, ali je mnogo lep povod da se sastanemo. Ovim fotografijama obuhvatili smo ceo period postojanja planianrskog kluba i posetioci imaju priliku da vide šta se to sve radilo u prethodnih 40 godina i da se upoznaju sa planinarenjem ako do sada nisu. Vidi se kako je to izgledao nekad, i kako izgleda sada. I ranije je planinarenje bilo razvijeno kao i sada, ali se vidi kako se tada išlo na akcije i kakva se oprema nosila, sada je toga mnogo više. Naravno, ni to nije bila prepreka da oni tada osvoje mnoge vrhove, zanimljive i teške," rekao je Marko Džambasović iz PK Tornik. Planinarski klub Tornik osnovan je 1982. godine kao naslednik planinarskog društva Viogor koje je postojalo od 1931. godine. Planinari iz osnivačke generacije su aktivni i danas, među više od 100 članova kluba.  

"Za nas su najteže akcije bile prve, pre formiranja kluba, na primer Triglav 1979. bez adekvatne opreme, bez cipela, sa pozajmljenim trenerkama, u sopstvenoj režiji. Ali smo uspeli. Posle toga se raširila priča i krenulo se odatle sa klubom... Mnogo je lep osećaj, naročito kad vidim ovu decu kako to vole i učestvuju. Program je sada malo i proširen, ide se i na takmičenja, osvajaju se medalje... Mi kao stariji smo tu da pomognemo," kaže Ljubinko Kutlešić koji je zajedno sa bratom Miletom bio jedan od osnivača kluba.
 Na izložbi u Domu kulture je klub Tornik uručio zahvalnice svojim članovima, klupskim prijateljima i saradnicima kao i opštini Čajetina i opštinskim javnim preduzećima kao što su Turistička organizacija Zlatibor, Kulturni centar Čajetina i Gold gondola. U planinarskom klubu Tornik se nadaju da će do 50. rođendana nastaviti sa ostvarivanjem planova i sa zamahom koji je pokrenut pre nekoliko godina. Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja planinarskog doma u Jablanici. 

Kultura & tradicija Izložba Planinarenje Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina