Planina kao državni poklon

19 Decembar 2015  /  Izvor: BLIC

1

Dok se evropski političari sastaju kako bi razgovarali o kontroli granica, aktivisti u Norveškoj predložili su da pomere svoju i odreknu se dela teritorije kako bi svojim komšijama Fincima dali - planinu!

Kampanju pokrenutu na društvenim mrežama organizovao je Bjorn Gir Harson, penzionisani radnik norveškog Instituta za mapiranje, koji kaže da bi pomeranje istočne granice za samo 20 metara omogućilo da planinski vrh Halti postane deo Finske.

Predlog je zamišljen kao poklon za proslavu 100 godina od Finske nezavisnosti koja će se održati 2017.

- Ne moramo da se odričemo bilo kog dela Norveške. Ovo bi jedva bilo primetno. A siguran sam da bi Finci veo cenili naš poklon i bili veoma srećni da dobiju Halti - rekao je Harson (75) u izjavi za lokalni medij.

Halti je svega 1.365 metara visok, što ga stavlja daleko iza liste 200 najviših vrhova u Norveškoj.

Međutim, Finska nema sopstvene planine, pa bi tako Halti postao najviši vrh Finske.

- Ne samo da bi to bio izvanredan dar za Fince ali i Norvežani bi dobili, jer koja bi se to još država mogla pohvaliti da je poklonila planinu? - napisao je Harson na stranici kampanje.

On je došao na ideju kada je leteo iznad pomenutog područja na poslovni put kada se zapitao zbog čega je samo deo planine u Finskoj?

Koja bi se to još država mogla pohvaliti da je poklonila planinu?
Bjorn Gir Harson

Harson je svoj predlog izneo i bivšim poslodavcima i šefici Instituta Ani Ketrin Frostrup koja je podržala ideju.

Samo nekoliko dana pošto je kampanja “Halti kao poklon za godišnjicu” pokrenuta na Fejsbuku, sakupila je više hiljada “lajkova”.

Javni sektor Zanimljivosti Planinarenje