Pesničke vatre zlatiborske, posvećene Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu

12 Septembar 2017  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum:

1

Manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održaće se u četvrtak 21. septembra u 18.30 časova u hotelu „Mona“ na Zlatiboru.

U okviru manifestacije i ove godine okupiće se vrhunski umetnici, pesnici, glumci i pevači i odati poštu velikanima poezije i stradalnicima Velikog rata Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu. Zlatiborsko veče ukrasiće i stvarna velika vatra, koja će nakon umetničkog programa, biti zapaljena na Spomen obelisku Šumatno brdo na Zlatiboru.

Ovogodišnjom umetničkom manifestacijom na Zlatiboru obeležiće se 100- godišnjica njihovog odlaska u večnost i jedinstvene epopeje srpske vojske.

Neponovljive stihove „Plave grobnice“, „Možda spava“ i druge, govoriće glumci Ana Simić i Slobodan Ljubičić, večne melodije „Tamo daleko“, „Kreće se lađa Francuska“...  pevaće muzički umetnici Marija Marić-Marković (Mari Mari) i Aleksandar Stamatović. Nastupiće i hor Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

Povelja pesničkih vatri za celokupno stvaralaštvo biće uručena Ljubivoju Ršumoviću. Ovo priznanje do sada su dobili akademik Ljubomir Simović i Radomir Andrić.
O Ršumovićevom delu govoriće Vladimir Andrić, pisac, pozorišni, filmski i televizijski reditelj i urednik TV programa za decu, inače autor dokumentarne TV emisije o Ršumovićevoj poeziji za decu.

U programu učestvuju i pesnici  iz inostranstva, gosti Udruženja knjiženika Srbije: Louis Berholm i Antoan Simon, (Francuska), Boris Brenza i Stefan Cifra, (Slovačka), Ivan Džeparski, (Makedonija) i Turgut Tanyol, (Turska), koji će stići sa tradicionalnih 54. Beogradskih susreta pisaca.

Ovu pesničku reprezentaciju upotpuniće Miljurko Vukadinović iz Beograda, Živojin Rakočević iz Gračanice, Slobodan Ristović, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković-Luković i Jeremija Lazarević, pesnici sa Zlatibora i Milunika Mitrović iz Kosjerića.

Scenario i režiju potpisuju Aleksandar Avramović i Jovan Marković, a organizatori su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Udruženje književnika Srbije i Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda.

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor