Pesničke vatre zlatiborske - 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča Ljermontova

17 Septembar 2014  /  Izvor: Novosti, TO Zlatibor
Datum: -

1

Na ovogodišnjem 51. Beogradskom međunarodnom susretu književnika, koji je počeo u utorak i trajaće do 22. septembra, učestvovaće oko 30 pisaca iz 22 zemlje: Azerbejdžana, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Irana, Italije, Kanade, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Republike Srpske, kao i iz naše zemlje.

Prvi put ove godine na Zlatiboru će u četvrtak uveče biti održane „Pesničke vatre zlatiborske“ posvećene Ljermontovu, sa početkom u 18:30 časova.

Ovoj manifestaciji, koja će se održati uz logorsku vatru kod Spomen-obeliska streljanim partizanskim ranjenicima na Šumatnom brdu na Zlatiboru, prisustvovaće najbliži potomak velikog ruskog pesnika, istaknuti intelektualac koji nosi ime svog slavnog pretka, Mihail Jurjevič Ljermontov. Stihove Ljermontova govoriće istaknuti ruski glumci Nikolaj Burljajev, koji je i režirao film o velikom pesniku, i Elena Barzova, kao i naši glumci Ljiljana Blagojević, Biljana Đurić, Divna Marić, Slobodan Ljubičić i Momčilo Murić. Veče će obogatiti operski pevači Aleksandar Stamatović i Galina Perić, kao i trubači dobitnici „Zlatne trube“ Večernjih novosti.

Drugog dana manifestacije 19.09.2014. miting poezije će biti održan u:

Kultura & tradicija Književno veče Opština Čajetina, Zlatibor, Sirogojno