Pas robot: Nadgleda useve i čuva ovce?

1 Jun 2020  /  Izvor: Agroklub

1

Spot je pas robot kojim se može upravljati na daljinu https://www.rocos.io/. Prikuplja podatke sa polja, a mogao bi da zameniti i psa ovčara. Ipak, stočari se s tim nikako ne slažu.


Četvoronožni pas-robot trči preko travnatih obronaka, upravlja stadom i bez čoveka pazi na ovce. Iako zvuči baš kao prava naučna fantastika, ona bi uskoro mogla da se pretvoriti i u stvarnost.

Kompanija "Boston Dynamics" objavila je promotivni video sa psom robotom - pastirom nazvanim Spot, koji ovce tera u stado na jednom od pašnjaka na novozelandskoj planini. Cilj je bilo da se istraži kako napreduje daljinsko kontrolisanje robota, pa usavršiti ovaj način upravljanja kako bi roboti poput Spota sami mogli da obavljaju sav posao.

Pomoć u poljoprivredi i na teško dostupnim područjima

Poljoprivrednicima bi, kažu iz ove kompanije, to omogućilo stalni i svakodnevni nadzor nad robotima koji prikupljaju podatke pri proveravanju useva, njegovih faza razvoja i ostalo. Pored toga, roboti poput Spota mogu i da hodaju, kotrljaju se, čak i da lete, a opremljeni su i raznim senzorima za procenu životne sredine.

"Kada se spoje na cloud-u (oblak) roboti kombinuju podatke sa softvera s ugrađenom robotikom i tako postižu idealne fizičke performanse", rekao je izvršni direktor Rocosa David Ings i dodao, "Naši kupci angažiraju radnu snagu za fizičke poslove koji su često dosadni, prljavi i/ili opasni, a ideja je da takve poslove u potpunosti preuzmu roboti poput Spota."

Ovakva mašina, kažu iz kompanije, može da koristi i u područjima koja nisu sigurna za ljude, na primer, nakon neke katastrofe, a već se upotrebljavaju za nadgledanje infrastrukture energetske industrije. Nedavno se baš takav robot kretao među ljude po Singapuru i upozoravao ih na obavezu držanja fizičke distance zbog pandemije virusa korona.

Poljoprivrednici i nisu baš oduševljeni

Iako je video snimak samo probni i u jednu ruku prikazuje jako zabavan test, brojni poljoprivrednici njime i nisu bili oduševljeni. Pisac i stočar Džejms Rebanska za The Verge priznao je kako mu je ta pomisao zastrašujuća.

Naglašava da roboti nemaju motoričke sposobnosti i potrebnu inteligenciju za takav posao.

"Ovce rade sve što im pas pokazuje. Ako on ide desno i one idu tamo, a ako on ide levo one isto tako idu za njim. Robot se u jednom trenutku može pokvariti i napraviti pravi haos u stadu, te poremetiti njihovu koncepciju. Možemo da vidimo i u videu kako mu baš i nisu poslušne", pojašnjava Rebanska.

"On bi mogao biti neverovatno sredstvo za mnoge stvari, ali je beskoristan i nepoželjan kao pas ovčar. Nama koji se bavimo uzgojem ovaca nije potrebna i ne želimo takvu pomoć tehnologije. Veza između ovce i psa postoji već stotinama godina. To su dva inteligentna bića koja su naučena jedno na drugo i mislim da to ne bismo smeli da menjamo“, zaključio je.

Ovaj tip robota psa postoji već nekoliko godina, a stalno mu se poboljšavaju sposobnosti i inteligencija. Tako je, na pimer, otvaranje vrata jedan od najnovijih trikova koje je Spot nedavno usvojio. Ipak, da li je zaista ostvariva ta ideja i može li robot zaista da preuzme posao psa ovčara, pitanje je.

Kako Spot izgleda u akciji, pogledajte u videu:
 

Privreda & usluge Zanimljivosti