Park prirode Zlatibor bogatiji je za značajnu vrstu beloglavog supa

18 Maj 2021  /  Izvor: FONDACIJA ZA ZAŠTITU PTICA GRABLJIVICA - BEOGRAD

1

Na udaljenosti od 4 km od rezervata Uvac beloglavi sup je svio gnezdo na planini Murtenica koja se nalazi u zaštićenom području Parka prirode Zlatibor.
FONDACIJA za zaštitu ptica grabljivica je nevladina i neprofitna organizacija, koja se bavi zaštitom i kontrolom ugroženih i naseljavanjem iščezlih vrsta ptica grabljivica. Nastala je iz potrebe za samoorganizovanjem i usmeravanjem napora da se zaustavi već gotovo izvesno nestajanje beloglavog supa (Gyps fulvus) sa područja Srbije krajem prošlog veka, kao i radi zaštite ugroženih vrsta, naročito ptica grabljivica, koje su ekstremno ugrožene promenama u prirodi i životnoj sredini.

Pre dve godine naš saradnik Brano Rudić skrenuo nam je pažnju da se na ovom mestu okupljaju supovi i da je moguće gnežđenje. Serpentinske stene na Zlatiboru ne odgovaraju za gnežđenje beloglavom supu. Murtenica je krečnjačka planina i ima uslove za gnežđenje manjeg broja beloglavih supova - poručuji iz Fondacije.

Amaterski snimljena fotografija prikazuje prvo gnezdo beloglavog supa u Murtenici u zaštićenom području Parka prirode Zlatibor.

Priroda Zanimljivosti Opština Čajetina, Zlatibor