Pamtim Zlatibor - digitalizacija kulturne baštine Zlatibora

22 Oktobar 2014  /  Izvor: Kuća za pamćenje - Zlatibor
Datum:

1

Pozivamo Vas na predavanje otvorenog tipa u četvrtak, 23. oktobra u 18,30 u Tempus sali Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predavanje će održati Dr Nikola Krstović i predstaviti realizovan projekat Digitalizacija kulturne baštine Zlatibora - Kuća za pamćenje na katedri Istorije umetnosti u okviru predmeta Drugi o heritologiji, studentima, masterima i doktorantima studija Muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa.

Razvoj metodologije baštinjenja, analiza problema očuvanja pamćenja, 
baštinski
 entiteti
 
ljubav,
 dobro 
i 
lepo, samo su neke od tema o kojima će se diskutovati.

Projekat „Kuća za pamćenje“ predstavlja iskorak u povezivanju baštine jedne sredine i mogućnosti koje pruža internet. Iako u svojoj osnovi ima dokumentacijski karakter, projekat je otišao i dalje: kroz proces istraživanja literature i dokumenata (izvora), razgovore sa lokalnim stanovnicima, korisnicima ili vlasnicima objekata, kreirala se mreža saradnika koja je aktivno učestvovala u upotpunjavanju sadržaja baze podataka. Pored stručnjaka koji su u svom dugogodišnjem radu već obrađivali neke od objekata spomeničkog nasleđa i jasno se bavili činjenicama i (istorijskim) dokazima kreiranju portala doprineli su i ljudi (neprofesionalci) sa područja Zlatibora koji su svojim pričama, ličnim sećanjima, legendama obogatili sadržaj na jednom ljudskom i prijemčivijem nivou što svakako ide u prilog rasprostranjenijoj upotrebi materijala. Istovremeno, portal www.pamtimzlaibor.com (ili baza podataka) predstavlja izvorište za mnoge buduće istraživače, objedinjujuće mesto susreta činjenica od kojeg mogu dalje nastaviti svoja istraživanja u bilo koje svrhe: stručne, naučne, turističke, kulturne ili jednostavno obogatiti svoje znanje.

Projekat „Kuća za pamćenje“ može se doživeti tek kao početak. Kao prva inicijativa da se znanja o graditeljstvu i arhitekturi Zlatibora (a kroz njih i o životu, tradiciji i kulturi) objedine na jednom mestu. Nastavaka može biti mnogo: od arhitektosnkog beleženja izgleda gotovo svih objekata, preko ideja za nove projekte i razvojne šanse.

Ne zaboravimo, kultura nije trošak – ona je investicija koja određuje specifičnosti jedne sredine i kroz primarne, a naročito sekundarne prihode može isprovocirati daleko kvalitetniji razvoj jednog mesta.

Projekat je realizovan u periodu jun - oktobar 2014. od UG Zlatiborski krug.
 

Kultura & tradicija Predavanje Edukacija Opština Beograd