Otvoren Klub za stare u selu Gornji Branešci

20 Januar 2014

U subotu, 18. januara, u selu Gornji Branešci, otvoren je Klub za stare. U novootvorenom  Klubu je održana priredba, a nju su zajednički pripremili penzioneri i omladinci - volonteri u okviru projekta U ime starih, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug iz Čajetine.

Otvaranje Kluba za stare u Gornjim Branešcima je rezultat saradnje Zlatiborskog kruga i Udruženja penzionera iz Čajetine, koji već godinama zajednički rade na poboljšanju kvaliteta života starih i obezbeđivanju uslova za njihovo aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice.

Klub za stare je otvoren u privatnoj kući, čiji vlasnici ne žive tu, a ustupili su prizemlje svoje kuće na korišćenje svojim starijim komšijama. Slavko Pantović, predsednik Udruženja penzionera Čajetine, koje je Klubu za stare poklonilo stolove i stolice, najavio je pomoć u nabavci društvenih igara i stvari koje su neophodne da bi  stotinak penzionera, koliko ih ima u ovom selu, mogli kvalitetno da se druže i provode svoje slobodno vreme.

U duhu međugeneracijske saradnje, umetnički program su pripremile i izvele penzionerke i omladinke – volonterke,  a predsednik Mesnog odbora Udruženja penzionera, rekao je da će ovaj prostor moći da koriste i mladi iz sela Gornji Branešci.

Koordinatorka projekta U ime starih i predsednica Zlatiborskog kruga, Zorica Milosavljević, predstavila je meštanima Gornjih Branešaca rad Udruženja i aktivnosti   sprovedene u okviru ovog projekta, kroz koji se  pruža podrška starima u sedam seoskih mesnih zajednica opštine Čajetina. Tim koji čine medicinska sestra, vozač i mladi volonteri, obilaze stare u ovim selima. Dok medicinska sestra obavlja  osnovne medicinske preglede  (merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, merenje telesne temperature i pulsa, praćenje i evidentiranje zdravstvenog stanja korisnika, kontrolu upotrebe lekova, utvrđivanje higijenskih prilika i procenu uslova života korisnika), volonteri pomažu starima u obavljanju svakodnevnih poslova.

Projekat U ime starih se istovremeno realizuje u Zlatiborskom i Nišavskom okrugu, u partnerstvu organizacija Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Udruženje samohranih majki iz Niša i Zlatiborski krug iz Čajetine, a podržan je od strane ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Korisnici projekta u opštini Čajetina izražavaju veliko zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima, a članovi projektog tima najavljuju nove sadržaje koji će doprineti ostvarivanju osnovnog cilja -  povećanju socijalne uključenosti starih lica, poboljšanju njihovog položaja i njihovom osnaživanju, razvijanjem novih vidova podrške.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
Phone: +381 63 85 79 935
E-mail: zkrug@open.telekom.rs

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Branešci