Otvoren Asistivni centar u školi u Čajetini

30 Oktobar 2017  /  Izvor: Vesna Belčević, Obrazovanje bez granica

U osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, 30. oktobra je svečano otvoren Asistivni centar. Direktorka škole, Milka Vasiljević, predstavila je prisutnim nastavnicima, predstavnicima medija, lokalne vlasti i institucija, opremu, sredstva i uređaje koji su nabavljeni da bi se deci sa smetnjama u razvoju olakšao obrazovni proces i svakodnevni život.

Pokretanje i opremanje Asistivnog centra je deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju koji se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

U Srbiji, projekat pod sloganom Obrazovanje bez granica realizuje Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V. Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je  „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Projekat finasira Evropska unija, a cilj je unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške. Asistivna tehnologija omogućava inkluzivno obrazovanje visokog kvaliteta, a obuhvata instrumente, aparate, pomagala i uređaje koje učenici sa invaliditetom i učenici sa  smetnjama u razvoju koriste, kako bi obavljali zadatke koje inače ne bi mogli da obave. Uz to, asistivna tehnologija obuhvata i informaciono-tehnološke alate-softver uz koji mogu da obavljaju zadatke lakše, brže i bolje.

Krajem decembra protekle godine, u Čajetini i Užicu je izvršena procena stanja i obrazovnih potreba korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ i učenika specijalne škole „Miodrag V. Matić“. Proces dijagnostike, uz pomoć specijalnih instrumenata, sprovela je Ines Delcoto (Ines Delzotto), magistar edukacijeske rehabilitacije, koja je specijalizirala asistivnu tehnologiju u Milanu na institutu "Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico S. Maria Nascente".

Na osnovu izveštaja o proceni korisnika, planirana je nabavka specijalnih pomagala, instrumenata i softvera, za opremanje centara za asistivnu tehnologiju u Užicu i Čajetini. Početkom ove godine je realizovana obuka za nastavnike, roditelje dece sa smetnjama u razvoju i volontere koji se uključuju u rad sa korisnicima.

Prilikom otvaranja Asistivnog centra, svečano je uručena i oprema za partenere u realizaciji projekta, specijalnu školu „Miodrag V. Matić“ iz Užica i za Zlatiborski krug koji je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini. Zorica Vesović, direktorka specijalne škole i Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga, izrazile su zahvalnost i zadovoljstvo zbog uspešne realizacije svih planiranih aktivnosti.

Asistivni  centar u Čajetini će moći da koriste sva deca kojoj je potrebna podrška u vidu asistivne tehnologije, a opremu će roditelji moći da pozajmljuju kako bi je deca i kući koristila.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina