Otvoren Arheološki muzej na otvorenom StaPARK - neolitsko naselje - radno vreme

29 Jul 2022  /  Izvor: Radio LUNA

1

Arheološki muzej na otvorenom StaPARK u Užičkoj Staparskoj banji je zvanično otvoren.
Na površini od oko 1500 metara kvadratnih posetioce očekuje izgrađeno naselje sastavljeno od četiri nadzemna objekta i jedne poluzemunice koji su opremljeni po uzoru na uslove života i rada čoveka iz doba neolita. StaPARK je nastao u pokviru projekta Neolife koji je finansirala Evropska unija sa 450 000 evra kroz program prekogranične saradnje gradova Užica i Tuzle.

Kako je neolitski čovek obrađivao keramiku, izrađivao oruđe i oružje, pripremao hranu i privređivao prikazano je kroz stalnu postavku Staprka, a posetiocima su na raspolaganju brojni animacijski programi.

Mislim da smo sa ovim parkom podigli lestvicu toliko visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove ovog tipa neće moći ispod ovog nivoa. Ovaj park ima kultgurni, turistički i naučni potencijali ja već vidim ovde mesto gde će dolaziti naučnici ne samo iz Srbije, već iz sveta. Postoji veliko iteresovanje kolega da vide kako smo mi ovde rešili neke važne arheološke probleme kada je u pitanju njihova izgradnja kuća, ishrana, odevanje…, rekao je arheolog i kustos Muzeja Grada Beograda Dragan Janković.

U skladu sa dobrim praksama arheoloških parkova na otvorenom u zemljama Evropske unije deo postavki je statičnog tipa, a značajan deo u funkciji animacije posetilaca svih uzrasta koje se uvek mogu dopunjavati i obogaćivati novim eksponatima i sadržajima. Radno vreme je od 15 do 20 časova petkom subotom i nedeljom.

Danas je sve spremno da primimo posetioce ne samo iz Užica već iz destinacija u okruženju. Svi zajedno ćemo raditi jer smo napravili adekvatan model saradnje da prorgamskim sadržajima doprinesemo da se ovo naselje razvija u pravcu u kom smo želeli, rekla je menadžerka projekta Neolife Snežana Milisavljević.

Arheološki park je izgrađen sa ciljem da doprinese unapređenju kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz saradnju partnera Srbije i Bosne i Hrecegovine na revitalizaciji kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona. Projekat Neolife je realizovan od 2018 do 2021. godine, ali je zbog epidemiološke situacije stavljanje Staparka u funkciju prolongirano.

Verujemo da smo dobili značajan turistički lokalitet, ali i edukativni centar koji će biti veoma zanimljiv svim posetiocima, naročito najmlađima jer će moći da se upoznaju sa životom naših predaka iz doba neolita. Sve ono što naš prelepi kraj ima da ponudi su turistički otencijali koje ćemo uspeti da iskoristimo i da ih učinmo atraktivnim, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević proglašavajući park i zvanično otvorenim.

Projekat Neolife je finansirala Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija Bosna i Hercegovina, ukupna vrednost projekta je 600 000 evra od čega je Evropska unija obezbedila 450 000 evra. Preostala sredstva obezbedili su projektni partneri iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Gradovi Užice i Tuzla.

Ljudi iz doba Neolita su slavili majku kao simbol života što su prikazivali i kroz figure koje su priavili. Raširene ruke na toj figuri su simbol otvorenosti i dobrodošlice. Arheolog Dragan Janković je predao figuru majke gradonačelnici Jeleni Raković Radivojević.

Kroz kratak animirani film najmlađi su se upoznali životom u neolitskom naselju.

Podsetimo, užički maturanti iz Gimnazije su snimili film “Ručak u neolitu” u kome su prikazali kako izgleda kada se čovek iz 21. veka odjednom nađe u dobu kamena i zemlje.


Radno vreme StaPARKa je od 15-20 časova, petkom, subotom i nedeljom.
Informacije i zakazivanje poseta mogu se dobiti preko telefona 0648221149 i 031500555.

Radio LUNA
Autor:
Slobodan Simić

Kultura & tradicija Promocija Užice Opština Užice