Otvaranje prve regionalne Kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom na Zlatiboru

5 Jun 2015
Datum:

1

Prva regionalna Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom u Srbiji biće svečano otvorena 5. juna na Zlatiboru. Kancelarija će biti servis za izvoznike, vršiće analizu tržišta u Rusiji, sa posebnim akcentom na ruske regione, ukazivaće na mogućnosti za izvoz proizvoda iz Zlatiborskog okruga, pružaće podršku u udruživanju privrednika za zajednički nastup na ruskom tržištu, pružaće pomoć privrednicima da na efikasniji način promovišu svoje proizvode u Rusiji, posredovaće u kontaktu sa ruskim institucijama i organizacijama, promovisaće investicione potencijale Zlatiborskog okruga u cilju privlačenja investitora iz Rusije, kao i investitora iz EU zainteresovanih za izvoz u Rusiju po povlašćenim uslovima.

Cilj opštine Čajetina je da kroz rad Kancelarije pokaže kako je moguće povećati i bolje organizovati izvoz u Rusiju ako za to privrednici imaju podršku lokalnih institucija. Srbija tako dobija prvu zvaničnu instituciju čiji je zadatak pre svega razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom. Kancelariju će svečano otvoriti Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije, zajedno sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina i Nenadom Popovićem, predsednikom Srpske narodne partije.

Otvaranju kancelarije prethodiće okrugli sto na temu: Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije na kome će učestvovati oko 20 privrednika iz Zlatiborskog kraja.

Izvor: Opština Čajetina

Drobot: 100.000 ruskih turista u Srbiji?

Nakon razgovora sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Rasimom Ljajićem, Aleksej Drobot, direktor najvećeg ruskog turoperatera TUI Rusija, rekao je da dostizanje broja od 100.000 ruskih turista u Srbiji “ne bi trebalo da predstavlja veliki problem”.

Prošle godine Srbiju je posetilo 50.000 ruskih turista.

Drobot je u razgovoru sa Ljajićem istakao da su Rusi zainteresovani za turistička putovanja u Beograd, Vrnjačku Banju i Kopaonik, destinacije koje će danas i sutra i sam posetiti. Upravo te destinacije postaće deo ponude TUI Rusije.

Direktor ruskog turoperatera kasnije se sastao i sa ministrom privrede, Željkom Sertićem. Ministarstvo privrede je nakon tog sastanka saopštilo da je Drobot “pokazao posebnu zainteresovanost za otvaranje vazdušnog mosta između Moskve, Beograda i Niša”.

TUI Rusija je deo jednog od najvećih svetskih turoperatera TUI grupe, koja posluje u 130 država i ima 77.000 zaposlenih. Njihovi klijenti, kojih ima više od 30 miliona, putuju na oko 180 svetskih destinacija.

Izvor: Ekonomske vesti

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor