Otkriven spomenik majoru Lukoviću i stradalim ratnicima 1914. godine na Cigli

22 Avgust 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Spomenik majoru Vasiliju Lukoviću i palim borcima u bitci na Cigli 1914. godine, otkriven je i osvećen danas u prisustvu predstavnika Srpske pravoslavne crkve, pripadnika  Vojske Srbije,  Ministarstva unutrašnjih poslova, potomaka ratnika, predsedstavnika opština koje su dale podršku obeležavanju ovog događaja, kao i brojnih poštovalaca slobodarske tradicije našeg naroda.
Na današnji dan, tačno pre 100 godina, na ovom mestu koje meštani zovu Bijela glava, a kao vojnički toponim figurira karaula Cigla, odigrala se jedna od velikih  borbi u odbrani Otadžbine od zavojevačke Austro-ugarske vojske, na južnom delu Drinskog fronta.

Spomenik, koji vojnici svom poginulom komandantu isklesaše bajonetima neposredno posle bitke na ovom mestu, čitav jedan vek nas je opominjao da se osvrnemo i odamo dužnu poštu junacima i tom herojskom vremenu na ovom delu Drinskog fronta, koji je sve ovo vreme i istoriografski i medijski bio u drugom planu.

"Ovaj događaj  je od velikog značaja, ne samo zato što se konačno dostojno odužujemo našim slavnim precima, već i zato što u prošlosti pronalazimo dokaze za saradnju i brisanje granica između opština i između Srbije i Republike Srpske. Putevi koje smo izgradili i koje ćemo graditi da bi došli na ovo mesto stradanja, pomena i sećanja, su početak naše bliske saradnje u budućnosti", istakao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

"Veoma smo zahvalni opštinama Čajetina, Rudo i Priboj koje su setile da ovim spomen obeležjem odaju priznanje palim borcima, a među njima i mom dedi, majoru Lukoviću. A posebno mi je drago što su učinili sve da nas pronađu i pozovu da danas budemo ovde. Ja sam došla, ali su moja majka od 90 i tetka od 92 godine, koje su u Beogradu, isto tako ponosne na današnji događaj", kaže Ljubica Draškić, unuka majora Lukovića.

Major Luković, koji je poginuo 22. avgusta 1914. godine u selu Jablanica, na putu prema Republici Srpskoj, na brdu koje meštani zovu Bijela glava, bio je rođen u Kniću, gde su i preneti njegovi posmrtni ostaci. To je i razlog podrške ove opštine, pštini Čajetina u obeležavanju jubileja.

Spomen obeležje izgrađeno je prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, a osim spomenika urađen je i put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, i put od centra sela Štrbac od strane Republike Srpske. Opština Čajetina za izgradnju ovog puta i infrastrukture uopšte, opredelila je 15 miliona dinara. Podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtvu na Cigli.

Kultura & tradicija Obaveštenja Opština Čajetina, Jablanica