Osmi muzički festival "Svet muzike" Sirogojno 2018.

17 Avgust 2018  /  Izvor: Muzej "Staro selo" Sirogojno
Datum: -

1

Osmi muzički festival "Svet muzike" u Muzeju na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu održaće se 25. i 26. avgusta.
Koncerti počinju od 13 časova.

Program:

25. avgust
Jovan Pavlović i Marko Marković

26. avgust
Neda Nikolić i Veljko Nenadić
EYOT

Biografije izvođača:
Jovan Pavlović i Marko Marković
Uprkos tome što su se sreli tek 2010. godine, Marko i Jovan su se odmah povezali putem muzike -  improvizacija je njihov zajednički jezik. Oba izvođača - kao i publika - nikada ne znaju šta će se dogoditi jer im je svaki koncert  jedinstven i svaki zvuči potpuno drugačiji od  drugog. Zajedno na sceni, Marko i Jovan stvaraju izuzetno uzbudljivu atmosferu prevazilazeći granice balkanske muzike, klazmera i džeza.

Jovan Pavlović (1975, Beograd)
Jedan je od naših najpoznatijih i u svetu najcenjenijih harmonikaša mlađe generacije. Osvaja prvu nagradu na republičkom i saveznom takmičenju za klasičnu harmoniku u disciplini kamerne muzike, a godinu dana kasnije i kao solista. Posle završetka studija u Beogradu, odlazi u Norvešku, zemlju koja kasnije igra prelomnu ulogu u njegovoj daljoj karijeri. Već od prvih muzičkih koraka, Jovan ispoljava veliko interesovanje ka drugim muzičkim stilovima, a posebno ka načinu sviranja bez nota i spontanom pronalaženju melodija koje nisu notno zapisane (improviziciji). Ovo njegovo interesovanje doživljava svoj veliki uspon u Norveškoj gde pored klasične muzike, počinje da volonterski studira i džez muziku, sa posebnim osvrtom na improvizaciju. Prestižnu nagradu «Umetnika godine»  dodeljuje mu skupština norveške pokrajine Sør-Trøndelag 2010. godine.

Marko Marković  (1988, Surdulica):
Markova ljubav za muziku je jačala uz veliko poštovanje umeća njegovog oca Bobana Markovića, koje ga je i inspirisalo da i sam počne da svira u uzrastu od 5 godina.
Markova strast za trubom i sviranjem nije bila obična dečja igrarija, od svoje jedaneste godine vežbao je svakog dana po 10 sati. Pored muzičke karijere i stalnih turneja sa orkestrom, Marko je započeo i glumačku karijeru u filmu Dušana Milića „Guča!“, čiji je ko-producent Emir Kusturica. Svetsku premijeru film je imao na Berlinskom filmskom festivalu 2007. godine. Prikazivan je u većini evropskih zemalja, i bio nominovan za Evropsku filmsku nagradu za najbolju muziku.

Neda Nikolić i Veljko Nenadić
Veljko Nenadić i Neda Nikolić dobitnici su mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. I ako različitih muzičkih opredeljenja, spojila ih je ljubav prema srpskoj tradicionalnoj muzici utkanoj u klasično muzičko obrazovanje, začinjeno slobodom istraživanja koju pruža džez.
Veljko Nenadić, (1998) Do sada je na većini takmičenja za kompoziciju osvajao prva mesta, a najznačajnije nagrade su: četiri pobede - 2013, 2014, 2015. i 2017. godine na takmičenju „Golden Key Piano Composition Competition“ u Americi.  Prvo mesto u Španiji 2013. godine na takmičenju „Fidelio Musica“, bez starosnog ograničenja. Prvo mesto na "Festivalu slovenske muzike" 2015. godine u Moskvi. Tri puta je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju mladih kompozitora „Fedemus“ u Beogradu. Jedan je od retkih pijanista koji na klavirskim takmičenjima izvode sopstvene kompozicije i to sa velikim uspehom.  U disciplini kamerna muzika 2015. godine osvijio je Gran-Pri na "Festivalu slovenske muzike" U Beogradu, a nakon toga osvojio je i Gran-Pri na finalnom festivalu slovenske muzike u Moskvi. Laureat je "Smotre muzičkih talenata Srbije" u Sremskim Karlovcima u disciplini kamerna muzika 2015. godine...
Neda Nikolić (1998.)  svira frulu sedam godina, a pet godina se usavršava kod maestra Bore Dugića. Student je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, smer Etnomuzikologija. U proteklih par godina učestvovala je na brojnim manifestacijama i festivalima kako u Srbiji, tako i širom sveta. Bila je gost mnogih koncerata pod pokroviteljstvom RTS-a, a počasni gost je bila i na koncertu našeg i svetskog velikog umetnika, Slobodana Trkulje.  Gostovala je na mnogim domaćim i stranim televizijama i radijima. Držala je koncerte u Švajcarskoj, SAD-u i Rusiji. Svirala je na najvećim domaćim scenama kao što su Kolarčeva zadužbina, Dom sindikata, Ruski dom, Palata Srbije...
Značajne nagrade su plaketa sveukupnog pobednika Sabora frulaša u Sopotu, prvo mesto u kategoriji duvačkih instrumenata, kao i specijalna nagrada takmičenja pod pokroviteljstvom kompanije „Yamana“ u Moskvi,  itd

EYOT
Eyot je bend iz Niša, nastao 2008. godine, u sastavu: Dejan Ilijić - klavir; Slađan Milenović - gitara; Miloš Vojvodić - bubanj; Marko Stojiljković - bas gitara.
Sve albume objavili su za inostrane izdavače (SAD i Nemačka), imali su sjajne kritike na vodećim svetskom džez portalima i magazinima, pobednici su takmičenja Midem Off u Kanu, njihova muzika se puštala na nekoliko nacionalnih radio stanica kao što su – RTS, BBC, Radio France, German National Radio, WNYC New York, BNR Sofia, Romanian national radio itd,a nastupali su već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Turskoj, Kini, Austriji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Engleskoj. Njihova muzika spaja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Diskografija:
2010 HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune; Constantinus
2013 DRIFTERS / Neuklang
2014 SIMILARITY / Ninety and Nine Records, producent Džim Bar (Get the Blessing , Portishead)
2017 INNATE / Ninety and Nine Records, snimanje & miks > Stiv Albini (Nirvana, PJ Harvey, Mogwai ...)  
Važni nastupi: Midem - Cannes, Jazz Café London, Cully Jazz Festival, Sunset Sunside Paris, Garana Jazz Festival, Umbria Balkanic Windows, Dubai International Jazz Fest, Nishville Jazz Fest, Vicenza Jazz Fest, DOKfest Munich, Hong Kong Jazz Fest, Belgrade Jazz fest, Jazzy Colours Paris, Jarasum Jazz Fest, Preveza Jazz Fest, Alarma Punk Jazz Sofia, Kozlov Club Moscow, b - Flat Berlin, Panic Jazz Club Marostica, JZ Club Shanghai...

"Ovo je, jednostavno - impresivno" MIKE CHADWICK -  menadžer sastava Snarky Puppy i novinar JAZZ FMa o muzici Eyota.

Cena karte - 150 dinara (Cena ulaznice u Muzej)

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Sirogojno