Oslikavanje čajetinskog hrama u toku - poziv za priloge

7 Jun 2021  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Hram Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini podignut je 1890. godine od dobrovoljnih priloga i donacija ljudi tog vremena. Iako je dorađivan u više navrata, generalno obnavljanje odrađeno je u toku protekle godine. 2021. godina ostaće zabeležena kao istorijska u postojanju ove čajetinske svetinje jer će u toku ove godine hram po prvi put biti oslikan.
Istorijska obnova hrama Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini odrađena je u prethodnih godinu dana. U avgustu 2020. godine postavljen je novi ikonostas i zahvaljujući velikom odzivu donatora i pomoći lokalne samouprave, prikupljena su značajna novčana sredstva za izvođenje radova kao što su: postavljanje nove stolarije, podnog grejanja, mermernog poda i zamene elektroinstalacije. Ovih dana izvode se završni radovi na oslikavanju oltara nakon čega sledi i živopisanje samog hrama.

„Počeli smo sa oslikavanjem, danas je tačno 14 dana od samog početka i oltar je završen. Po najavama umetnika očekujemo da im ne treba više od dva meseca i očekivanja su da u prvoj polovini avgusta hram u potpunosti bude živopisan. Time bi radovi na uređenju hrama bili zaokruženi što će biti rekordno odrađeno obnavljanje jednog hrama“, rekao je Petar Lazić, sveštenik čajetinskog hrama.

Živopisanje hrama povereno je akademskom slikaru Goranu Pešić iz Čačka. Cena oslikavanja po kvadratu je 85e i to je ujedno i najmanja kvadratura koja se može platiti. Oslikavanje će biti rađeno niskokaratnom pozlatom a dinamika radova zavisiće od priliva finansijskih sredstava.

„88 kvadrata je oltar. U oltaru su oslikane kompozicije Bogorodice Širšaje koja je najveća i zauzima 20 kvadrata i oslikane su kompozicije Pričešća apostola i službari hijereja koje su manje, oko 18 kvadrata. U levoj strani oltara oslikan je Beli anđeo kao ikona Vaskrsenja a sa desne strane oltara oslikano je Neverovanje Tomino. To su sve motivi Vaskrsenja, praznici i događaji koji se pominju u kontekstu samog Vaskrsenja i proslave dana Vaskrsenja. Iza severnih dveri oslikan je Đakon Avakum, iznad koga je na stubu Iguman Pajser dok je iza južnih dveri oslikan Arhiđakon Stefan i iznad njega Hariton“, kaže starešina hrama.

Sveštenstvo čajetinske crkve izrazilo je zahvalnost svima koji su pomogli uređenje hrama i omogućili da radovi teku ovim intenzitetom.

„Ako Bog da, prvi put će hram u potpunosti biti oslikan i pozivam sve ljude da svojim prilogom i svojim učešćem upišu sebe, ne samo ovde u hramu i na zemlji nego da upišu svoje ime i na nebu i da uzmu učešća u ovome jer ovo je nešto što se radi u narednih bar sto godina“, dodaje starešina hram u Čajetini.

Za vreme oslikavanja hram će biti otvoren za parohijane i radiće uobičajeno a bogosluženja će se obavljati nesmetano kao i do sada.

Kontakt telefon za informacije: +381 31 3831 953

Danka Milovanović

Kultura & tradicija Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina