Orkestar Marka Gligorijevića pobednik 44. Sabora trubača na Zlatiboru

31 Jul 2017  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

1

Po oceni stručnog žirija pobednik 44. Sabora trubača Zapadne Srbije je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Najbolji trubač - memorijalna nagrada Mićo Petrović pripala je Janku Jovanoviću iz orkestra Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića iz Požege. Najbolji trubač, po oceni žirija publike i novinara je Ivan Jovanović iz orkestra Ivana Jovanovića iz Užica, a za najizvornije muziciranje nagrađen je orkestar Stefana Markovića iz Bajine Bašte.

Broj orkestara koji su se plasirali za finalno takmičenje 57. Sabora trubača u Guči, koje će se održati 12. avgusta, znaće se posle odluke predtakmičarskog odbora Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Odluku o pobednicima doneo je stručni žiri u sastavu: Nikola Mijailović, profesor trube iz Beograda, Ivan Jovanović, profesor trombona i baritona iz Beograda i Aleksandra Veljović, etnomuzikolog iz Kragujevca. Za najbolje odsviranu pesmu ove godine nagrađen je orkestar Branka Ostojića iz Karana. Najbolji tenorista je Goran Popović iz orkestra Marka Gligorijevića. Najbolji basista je Milijan Sretenović iz orkestra Branka Ostojića, a najbolji bubnjar je Dejan Milčanović iz orkestra Igora Mitrića.

Centralna manifestacija Sabora trubača otpočela je „Trubačkom budulicom“ koja je u ranim jutarnjim satima krenula od Zlatibora ka Čajetini, najavljujući i pozivajući meštane i turiste na ovaj jedinstveni događaj. U 16 časova na Tić polju održan je defile šest trubačkih orkestara, koliko ih se i takmičilo za prolazak u Guču. Ovogodišnji Sabor tradicionalno je otvoren himnom Zlatiborskog sabora - Zlatibore moj zeleni bore, koju je izveo orkestar Marka Gligorijevića zajedno sa svim orkestrima - učesnicima Sabora.

Takmičarskom danu prethodila je Smotra izvornog narodnog stvaralaštva, koja je održana u subotu veče na Tić polju. U programu su učestvovale pevačke grupe „Šljivovica“ i „Raspevani Zlatibor“ Rožanstvo, KUD „Zlatibor“ iz Čajetine, KUD „Đido“ Bogatić, frulaš Aco Marković iz Sirogojna i trubački orkestri Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića iz Požege.

Organizator ove tradicionalne kulturno turističke manifestacije je Sportski centar Čajetina, a stalni pokrovitelj je opština Čajetina. Generalni pokrovitelj je „Valjevska pivara“, a generalni sponzori su Apartmansko naselje „Zlatiborski konaci“ i Agencija za turizam, nekretnine i menjačnica „Zlatibor turs“.

Ovogodišnje saborovanje završeno je koncertom Miroslava Ilića.

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor