Orkestar Marka Gligorijevića pobednik 42. Sabora trubača na Zlatiboru

20 Jul 2015  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Pobednik 42. sabora trubača Zapadne Srbije je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Ovaj, i još 4 orkestra plasirali su se za finalno takmičenje 55-og Sabora trubača u Guči, koji se održava 8. avgusta. Sabor je protekao u dobrom raspoloženju, obeležili su ga dobra posećenost, lepo vreme i bogat kulturno-umetnički program, i naravno zvuci trube na kojima ovaj sabor i počiva.

Centralna manifestacija Sabora trubača otpočela je „Trubačkom budulicom“ koja je u ranim jutarnjim satima krenula od Zlatibora ka Čajetini, najavljujući i pozivajući meštane i turiste na ovaj jedinstveni događaj. U 16 časova na Tić-polju održan je defile devet trubačkih orkestara, koliko ih se i takmičilo za prolazak u Guču. Ovogodišnji Sabor tradicionalno je otvoren himnom Zlatiborskog sabora - Zlatibore moj zeleni bore, koju je izveo orkestar Radiše Vitezovića zajedno sa svim orkestrima - učesnicima Sabora.

Po oceni stručnog žirija u sastavu dr Rastko Jakovljević, etnomuzikolog iz Beograda, Marko Kutlešić, diplomirani klarinetista iz Čajetine i Mladenka Popović, etnomuzikolog iz Užica, najbolji orkestar ovogodišnjeg sabora i dobitnik nagrade „Radovan Babić“ je okestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Marko Gligorijević je proglašen i za najboljeg trubača, osvojivši memorijalnu nagradu „Milenko Mićo Petrović“.

„Iskreno, nismo očekivali ovoliko nagrada, nadali smo se samo prolasku u Guču ali nagrada je došla i to za nas znači mnogo. Konkurencija je bila dobra ali smo se trudili da odsviramo najbolje. Organizacija je na nivou, nemam nikakvu zamerku“, zadovoljno kaže najbolji trubač Sabora.

Najbolji trubač po oceni žirija, publike i novinara je Miroljub Kremić iz Gostinice.

„Ova nagrada mi znači mnogo, očekivao sam je malo duže vremena i znači mi dosta u karijeri. Konkurencija je bila velika, zadovoljan sam s naše strane. Moglo je možda bolje, ali trema je učinila svoje ali i velika vrućina. Biće pripreme sad pa do početka Guče, bitno je da odsviramo lepo, pa šta bude da bude“, rekao je Kremić.

Za najizvornije muziciranje - nagradu „Zlatni bor“ dobio je orkestar Ivana Jovanovića. Za najbolje odsviranu pesmu nagrađen je orkestar Radiše Vitezovića. Najbolji tenorista je Dragan Jevtić iz orkestra Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića. Najbolji basista je Rajan Bolzan iz orkestra „Danijela“, a najbolji bubnjar je Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića.

Po oceni stručnog žirija 42. Sabora trubača Zapadne Srbije za finalno takmičenje u Guči plasiralo se pet orkestara: Orkestar Marka Gligorijevića, Radiše Vitezovića, Ivana Jovanovića, Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića i orkestar Miroljuba Kremića.

Takmičarskom danu prethodila je Smotra izvornog narodnog stvaralaštva, koja je održana u petak-veče na Kraljevom Trgu. U programu su učestvovale pevačke grupe „Šljivovica“ i „Raspevani Zlatibor“ i lovačko pevačka grupa „Zlatiborske zore“, frulaš Radojko Stojanović i KUD „Zlatibor“. Nakon njihovog nastupa održan je koncert prošlogodišnjih pobednika, orkestara Ivana Jovanovića iz Užica i Radiše Vitezovića iz Tubića.

Organizator 42.Sabora trubača - predtakmičenja za Guču je JP „Kulturno sportski centar Čajetina“, a pokrovitelji su opština Čajetina i TO “Zlatibor“. Realizaciju Sabora pomogao je i veliki broj sponzora.

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor