Opština Čajetina na 7. sastanku u okviru projekta Tips4EU

20 Novembar 2018  /  Izvor: Opština Čajetina

1

U periodu od 18. do 21. novembra u Rimu se održava sedmi sastanak u okviru projekta Tips4EU, čiji je opština Čajetnina partner u implementaciji, a koji za cilj ima promovisanje različitih alata za uključivanje mladih u rad evropskih institucija, razmenu iskustava u okviru različitih oblasti a kako bi se doprinelo većem uključivanju mladih u procese donošenja odluka i  smanjenju njihove nezaposlenosti.

Sastanak je organizovan u Spazio Evropa koja je sedište Informativne kancelarije za Evropsku Komisiju i Evropski parlament u Italiji. Tema ovog sastanka jeste razmena primera dobre prakse na temu inkluzija migranata i valorizacija kulturnog nasleđa. Naša opština predstavila se u okviru druge teme. Predstavljen je projekat prekogranične saradnje Srbija -Crna Gora u okviru kog je obnovljena Crkva brvnara u Jablanici. Aplikanti su bili opština Čajetina i grad Bijelo Polje, a projekat je doprineo razvoju u pograničnom području i promociji turizma, odnosno unapređenju turističke ponude. Projekatom je obnovljeno kulturno nasleđe i unapređeni ljudski kapaciteti u ovom području.

Kao drugi primer valorizacije kulturnog nasleđa predstavljen je Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno, što je izazvalo veliko interesovanje patnera iz Italije, Bugarske, Španije, Portugala i ostalih učesnika za način na koji je muzej formiran, kako funkcioniše i postiže impresivan broj posetilaca na godišnjem nivou.

Sastanak je posebno značajan za buduće učešće, odnosno apliciranje u okviru  programa "Europe for Citizens" - Poziv 2019. gde je ideja svih učesnika zajednički projekat "Network of Towns for the valorization of Eurepean Cultural Heritage".

Privreda & usluge Promocija