Opština Čajetina gradi prihvatilište za pse i mačke

28 Mart 2017  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

1

Opština Čajetina ove godine izgradiće prihvatilište za pse, čime će biti rešen jedan od gorućih problema, a to je sve veći broj pasa lutalica na ovom području. Projekat izgradnje prihvatilista za pse i mačke finansira opština Čajetina, a vrednost ukupne investicije je 10 000 000 dinara. Izgradnja će teći fazno tako da će vrednost početne investicije biti 5 000 000 dinara.

S obzirom da u opštini Čajetina ne postoji zoohigijenska služba ideju za ovaj projekat pokrenuo je Zlatiborski Eko Agrar. Projekat podrazumeva izgradnju prihvatilišta koje će se nalaziti u mestu Sušica u blizini magistralnog puta, osnivanje i opremanje službe za hvatanje i zbrinjavanje životinja, kao i medijsku kampanju u cilju edukacije stanovništva.

„Određeni radovi na iskopu i pripremi terena su već započeti. Mi očekujemo da će tokom septembra azil već krenuti sa radom. U narednoj godini pokrenućemo saradnju sa ostalim opštinama, u smislu zbrinjavanja lutalica sa teritorije ostalih opština, naravno uz nadoknadu“, kaže Vladimir Bojović direktor Zlatiborskog Eko Agrara.

Uloga stručne službe za hvatanje pasa i mačaka je od ključnog značaja za sprovođenje programa kontrole brojnosti pasa i mačaka lutalica. Hvatanje će obavljati obučeni radnici, koji prvenstveno moraju da poznaju osnovne oblike ponašanja ovih životinja kao i tehnike humanog hvatanja u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

„Zamisao je da pored prihvatilišta za pse u jednom odeljku napravimo i pansion za sve one goste Zlatibora koji svoje ljubimce ne mogu da smeste u ugostiteljske objekte u kojima borave. Mi ćemo se potruditi da ponudimo uslugu i tog tipa i da proširimo kapacitet u tom pravcu“, dodaje Bojović.

Kapacitet prihvatilišta u prvoj fazi izgradnje će biti od 60 do 120 pasa. Životinje će izvesno vreme provesti u prihvatilištu čime se daje šansa vlasnicima da pronađu svoje ljubimce. Za to vreme se obavlja i trijaža pasa i mačaka koja podrazumeva klinički pregled i razvrstavanje životinja u grupe na kojima će biti primenjeni različiti programi: vakcinacija, čipovanje, sterilizacija, udomljavanje, vraćanje pravim vlasnicima, eutanazija kao i vraćanje u njihovo prvobitno stanište u cilju stabilizacije njihove populacije.

Javni sektor Promocija Opština Čajetina, Čajetina