Opština Čajetina dobila dozvolu za izgradnju početne stanice za gondolu na Zlatiboru

28 Februar 2018  /  Izvor: BETA

1

Opština Čajetina je dobila dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske žičare (gondole) na svetu i radovi će početi čim vremenski uslovi to dozvole, saopšteno je danas iz preduzeća "Gold gondola Zlatibor".
Problemi oko imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu, postupno se, kako se navodi, rešavaju "uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina".
"Poslednja stanica, za koju je prvo izdata dozvola, na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je pred Novu godinu", navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je realizacija tog projekta otpočela pre deset godina, a od "početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerešavanja statusa tog zemljišta".
Direktorka javnog preduzeća "Gold gondola Zlatibor" Bojana Božanić rekla je da će "žičara doneti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svetskom centru".
"Izgradnjom gondole biće napravljen veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara", rekla je Božanić.
Deo radova na izgradnji gondole započet je u februaru i maju prošle godine na dve narodne mobe u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju dozvola.
Plan Opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje.
Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godine gradjevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.
Izgradnja gondole je, kako ističe opštinska vlast, investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra, a novac je obezbedila Opštini Čajetina.

Turizam Putovanje, izlet Gondola Opština Čajetina