Olivera Jevtić - pobednica 23. maratona u Zagrebu

13 Oktobar 2014  /  Izvor: Politika

1

Naša rekorderka pobedila na 23. zagrebačkom maratonu sa 2:38,26

Pune 23 godine prošle su od prvog starta Olivere Jevtić u Zagrebu, a i tada kao i juče na drugom gostovanju u glavnom gradu Hrvatske zabeležila je pobedu. Prvu je ostvarila kao pionirka u krosu u Maksimirskoj šumi, a jučerašnju na 23. zagrebačkom maratonu u izuzetno jakoj konkurenciji.

Olivera Jevtić je na cilj na Trgu bana Jelačića došla posle 2:38,26 časa s tri minuta prednosti pred Kenijkom Gledis Kiprotič (2:41,29). Treće mesto pripalo je njenoj zemljakinji Violi Kimeto (2:43,28), a za njom na cilj su stizale Stela Barsosio (2:46,35), Helen Kimutai (2:47,36) i Konsalater Jada (2:47,47), sve redom predstavnice zemlje koja daje najbolje maratonce...

– Startna lista koju sam videla pred polazak u Zagreb i situacija na startu su se znatno razlikovale. Pored četiri Kenijke iz grupe mađarskog menacera Benedeka, koje su bile prijavljene, u zadnji čas stigle su još četiri i to ne može da vas ostavi ravnodušnim, ali izgleda da sam ja znatno bolje podnela vrućinu od njih. Posle deset kilometara sam se odvojila na njih i ponovo ih videla tek na cilju. Zaista je bilo jako toplo, pa nisam htela da se upustim u avanturu i napadnem rekord staze koji sa 2:24,55 drži Lucija Kimani, ali toplota je prijala mojim leđima i stopalu koje sam povredila na Sarajevskom polumaratonu – rekla je Olivera Jevtić u razgovoru telefonom.

Uoči trke naša rekorderka u maratonu (2:25,23 č) zazirala je najviše od Kenijke Helen Kimutai, njene vršnjakinje (1977) koja je lični rekord (2:25,53) postigla 2005. godine, iste godine kao i ona. Kimutai je tada pobedila u Hamburgu, Jevtićeva u Roterdamu, a Kenijka je u međuvremenu pobeđivala na maratonima u Milanu, Beču, Rimu, San Dijegu...

U Zagrebu, međutim, ni Kimutai ni ostale Kanijke nisu uspevale da prate korak Olivere Jevtić koja je pobedom nastavila niz pobeda naših trkačica na ovom maratonu. Prošle i pretprošle godine prva mesta osvajala je Ana Subotić (2:43,42 i 2:39,24).

– Ana je bila na startnoj listi, ali nije došla... Međutim, stigle su Sonja Stolić i Biljana Cvijanović i startovale u masovnoj trci na 5.000 m. Sonja je osvojila prvo mesto sa 15:48, a Biljana drugo sa 15:49 minuta, a moj partner u maratonu bio je Kristijan Stošić, koji mi je mnogo više pomogagao u izbegavanju gužve nego u diktiranju tempa. Posle okreta na polovini staze u Zagrebu se vraćate istom ulicom, ali staze nisu razdvojene a mnogi učesnici se ne drže svoje strane. Uz to i gledaoci često silaze na stazu pa je Kristijan „čistio“ put. Na kraju je zauzeo 10. mesto u miškoj konkurenciji sa 2:38,22 – raportirala je iz Zagreba Olivera Jevtić.

U muškoj konkurenciji pobedio je s novim rekordom staze (2:14,11) Kenijac Luk Kibet. U muškom polumartonu slavio je njegov zemljak Dejvid Meto s 1:03,10, a u ženskom prvo mesto je odbranila domaća takmičarka Liza (Stublić) Nemec s 1:12,45.

– Zajedno smo bile na konferenciji za novinare i gradonačelnik Bandić nam je obećao da će nam ako pobedimo on uručiti nagrade sutra na novoj konferenciji za novinare. Liza je trčala sa nama prva dva kilometra i onda je na biciklu stigao njen trener i podsetio je da ona ne trči maraton, već polumaraton i da mora da pojača tempo... Izuzetno sam zadovoljna nastupom u Zagrebu, prijemom, ali i nagradom. Sada sam bezbrižna jer imam sredstva za početak priprema za novu sezonu i mogu da pravim planove ne čekajući kad će mi i da li će Atletski savez uplatiti sredtva – rekla je posle pobede Olivera Jevtić.

Ž. B.

Sport & rekreacija Takmičenje Atletika Opština Užice