Oko sokolovo na Zlatiboru od 01. juna 2022. - cene parkiranja i kazne

2 Jun 2022  /  Izvor: KJP Zlatibor

1

Od srede, 01. juna 2022., na Zlatiboru počinje primena savremenog sistema za nadzor i regulaciju saobraćaja „Oko sokolovo“. Ovaj sistem namenjen je suzbijanju nepropisnog parkiranja i drugih komunalnih prekršaja, a pokriva gotovo sve ulice na Zlatiboru i glavnu ulicu u naseljenom mestu Čajetina.
Opština Čajetina se na ovaj korak odlučila prvenstveno zbog nesavesnih vozača koji svoje automobile nepropisno parkiraju na trotoarima, pešačkim prelazima i zelenim površinama, ali i parking mestima koja nisu namenjena njima – kao što je slučaj sa mestima za osobe sa invaliditetom.

Sistem će vršiti automatsku kontrolu plaćanja parkiranja. Vozačima koji nisu platili parkiranje u zoniranom području kontrolori više neće ostavljati dnevne parking karte na šoferšajbnama automobila, već će izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Novine u kontroli i naplati parkiranja uvode se prema Odluci o javnim parkiralištima Opštine Čajetina. Cilj prelaska na novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja jeste modernizacija rada javnih parkirališta, u skladu sa tendencijom lokalne samouprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća.
Kao i do sada, vozači će moći da plate parkiranje slanjem SMS poruke, ili putem nove aplikacije „Parking servisa“, koja je već dostupna za preuzimanje.
Kontrola parkiranja vršiće se u vremenu od 7 do 21 sat, a komunalni prekršaji će se snimati 24 sata dnevno.

Cene parkiranja i kazne

Parkirališta su raspoređena u tri zone: ekstra zonu gde je cena karte 100 dinara po satu, crvenu zonu sa cenom od 50 dinara po započetom satu, a najviše parkirališta nalazi se u plavoj zoni gde cena karte košta 40 dinara po satu.

I dalje se radi na revitalizaciji postojećih i uspostavljanju novih parkirališta, tako da će parking mesta biti dovoljno. Uskoro se očekuje otvaranje javne garaže u samom centru Zlatibora koje će brojati oko 200 mesta.

Za fizička lica koji se parkiraju na zelenoj površini ili trotoaru, i dalje će važiti kazna od 25.000 dinara, dok za nepropisno parkiranje na kolovozu, poslednjom odlukom lokalnog parlamenta, kazna je smanjena na 5.000 dinara.

Pravna lica, umesto pet, koliko je za fizička, nepropisno parkiranje na kolovozu platiće 20.000 dinara, a za parkiranje na trotoaru ili zelenoj površini čak 150.000 dinara, i kaznu ka odgovornom licu.
 

Javni sektor Obaveštenja Parkiranje Opština Čajetina, Zlatibor