Ojačana saradnja između opštine Čajetina i Ruske Federacije

15 Maj 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Danas je u opštini Čajetina održana konferencija za novinare upriličena povodom boravka delegacije Ruske Federacije na Zlatiboru. Tom prilikm govorilo se o turističkim potencijalima Zlatibora i okoline, koje su gosti iz Rusije imali priliku da obiđu u prethonih nekoiko dana.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, rekao je da je Zlatibor velika šansa. Zbog sankcija, ruski turoperateri ove godine neće ići u Crnu Goru i Hrvatsku. Već smo čuli od crnogorskih hotelijera da su svi aranžmani sportskih ekipa koje su tradicionalno tamo odlazile, otkazani, to je šansa za Srbiju i za Zlatibor, naglasio je Stamatović. Takođe je rekao da želimo da iskoristimo tu šansu već ovog leta, kao i da nismo gubili vreme, a o tome svedoče i koraci koje smo preduzeli, da tržištu Rusije predstavimo svoje potencijale. Inače, baziraćemo se na saradnju uglavnom sa ruskim gradovima do milion stanovnika i udaljenijim regionima, što je veliki potencijal. Opštinsko veće Čajetine ovih dana je donelo odluku o bratimljenju sa ruskim gradom Čeboksarijem, koji ima oko 800.000 stanovnika – ističe Stamatović.

U poseti sa gospodinom Barzikinom su i predstavnici ruskih medija, koji će rusku javnost upoznati sa onim što su videli na Zlatiboru. Stamatović je istakao da očekuje da ova poseta već na leto pokaže prve rezultate. Od danas je saradnja opštine Čajetina i Ruske Federacije dvosmerna, učvršćena i mnogo  jača, rekao je na pres konferenciji Jurij Barzikin predsednik odbora Trgovačke komore Rusije za turizam i potpredsednik Unije turističke privrede Rusije.

Ono što je intersantno za ruske turiste, Zlatibor već poseduje. Veliko interesovanje za verski turizam, gastronomski, sportski i dečiji turizam, u smislu organizovanja sportskih priprema za decu. Ruskom turisti je od izuzetnog značaja domaćinski odnos, što su i sami gosti imali priliku da dožive tokom boravka na Zlatiboru. Povoljno tržište značajno može privući turiste iz Rusije, posebno ako je osnovna cena aranžmana povoljna, dok će za fakultativne izlete uvek izdvojiti značajnu sumu novca. U prilog tome govori i činjenica da ruski turista nije statičan, da voli da obilazi znamenitosti i da šopinguje, rekao je Barzikin.

Bitan faktor za uspešnu saradnju zasigurno je i isprepletana istorija slovenskih naroda. Jurij Barzukin naglasio je da je opština Čajetina jedna veoma uspešna opština, možda i najuspešnija u Srbiji, kao i da je siguran u razvoj saradnje sa njom na svim poljima.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Arsen Đurić, istakao je da se u planovima organizacije na čijem je čelu, nalazi organizacija nastupa na ruskim sajmovima turizma, kao i da je već bilo nekoliko predstavljanja Zlatibora ruskim turistima. U poslednjih sedam godina, broj noćenja ruskih turista porastao je za 150%, dok ih je samo u prošloj godini boravilo 2000.

Na konferenciji je najavljeno da će pri opštini Čajetina, krajem maja biti otvorena Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina